Komarci opasni za pse

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na podrucju Motovuna kod psa tartufara pojavila se potencijalno smrtonosna parazitska bolest dirofilarioza ili srcani crv koju prenose ženke komarci. Iako od ovog nametnika tipicnog za tropske predjele najcešce obolijevaju životinje, bolest se, doduše vrlo rijetko, može razviti i u ljudi. Prije dvije godine zabilježen je prvi slucaj dirofilarioze u Istri kada je 48-godišnjoj Puljanki, nakon višemjesecnih glavobolja i svrbeža oka, iz oka izvaden 12 centimetara dug crv.

"Buduci da bolest prenose komarci, posebno su izloženi psi koji žive na vlažnim podrucjima kao što je dolina Mirne u kojoj cesto borave tartufarski i lovacki psi. Prema posljednjem istraživanju provedenom prije dvije godine, od uzorka krvi 150 pasa 24 ih je bilo pozitivno na ovu bolest. No, dirofilarioza je raširena i u ostalim dijelovima Istre, a potvrdeni su slucajevi zaraženih pasa i u Puli", veli mr. sc. Branko Juric, voditelj Veterinarske ambulante Porec koja djeluje i na podrucju Motovuna.

Kako pravog lijeka za ovu bolest nema, strucnjaci preporucuju prevenciju koja je ujedno i kljucna za kontrolu ove bolesti. Vlasnici pasa i macaka svoje ljubimce trebaju zaštititi protiv uboda komaraca korištenjem posebnih ampula koje se povremeno apliciraju na kožu, a moguce ih je nabaviti u svakoj veterinarskoj ambulanti. No, takoder je bitno da lokalne vlasti intenzivnije sudjeluju u programima kontrole komaraca jer je od presudne važnosti uništiti njihova staništa.


Podijeli: Facebook Twiter