Komarci ne mare za natjecaj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je u tijeku službeni natjecaj za provodenje suzbijanja komaraca na podrucju grada Pule, kako saznajemo od voditelja Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Nediljka Landeke, zbog alarmantnog stanja djelatnici zavoda vec su poceli zamagljivati.

- Postupak nije dovršen, a uslijedit ce i žalbeni rok, pa ce se to sve odužiti. Medutim, na terenu je stanje alarmantno pa krecemo u suzbijanje odraslih primjeraka jer vremenske prilike pogoduju razvoju komaraca. gradani mogu i sami puno uciniti tako da uklone mjesta na kojima se razmnožavaju, poput posuda s vodom.

Najzorniji primjer je na Valsalinama, gdje puno umirovljenika ima vrtove, ali ne žive u blizini pa ih je teško pronaci, a vrtovi su ogradeni i ne možemo do velikih posuda koje se nalaze unutra, a prava su staništa za legla komaraca na kojima se svakodnevno producira puno licinki.

Svi koji tamo imaju vrtove trebali bi se obratiti zavodu ili da bi uzeli tablete ili pak neka sacekaju naše ekipe, pojašnjava Landeka i kaže da tablete nisu otrovne za druge organizme, ali su izuzetno uspješne u suzbijanju licinki komaraca.

Tigrasti komarci grizu u jutarnjim i popodnevnim satima pa susjedi u zgradama iznad vrtova muku muce s njima tijekom cijelog dana.-

Poznato je da tigrasti komarci naseljavaju uža podrucja pa ih tucemo izravno tamo gdje se razmnožavaju i krecu. Molimo gradane da nam jave gdje ima posebnih problema pa cemo i tada izravno tretirati ta mjesta. Nakon što se vrijeme stabilizira krenut cemo i u redovito tretiranje po kvartovima, jer vjetrovito i nestabilno vrijeme nije pogodno za to, istaknuo je Landeka.

Jedna od problematicnih tocaka je lokacija stare tiskare, odnosno buduce garažne kuce u Kandlerovoj gdje je gradnja obustavljena, a investitor je odustao od daljnjih radova.

- vjerujemo da se tamo nalazi i nekakav slatkovodni izvor koji puni to mjesto vodom i tako se komarci kontinuirano legu pa cemo to mjesto vjerojatno morati tretirati cijelu sezonu da ih držimo pod kontrolom. Obici cemo i novogradnju u Marulicevoj ulici, iako su sva takva mjesta gdje se nakuplja kišnica problematicna, zakljucio je Landeka.


Podijeli: Facebook Twiter