Komarci muče rubna gradska naselja


Sušno ljeto ove godine ne pogoduje komarcima pa ih, kako doznajemo od Nediljka Landeka, voditelja Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, ima puno manje negoli lani, kada je iznimno kišna sezona pogodovala ovim napasnim krvopijama. Vidljivo je to, kako veli, po mjerenjima, obilascima terena ali i prema dojavama žitelja.

Kako pojašnjava cijeli su kvartovi gotovo bez komaraca pa nema smisla ni tretirati sustavno područje cijeloga grada. Nešto su problematičniji, kao i inače, rubni dijelovi grada, u kojima dosta ljudi ima vrtove, uzgaja povrće te samim time dosta zalijeva pa komarci imaju dostupnu vodu u kojoj se razmnožavaju. Gdje je vode uvijek ima i komaraca, dodaje Landeka, a kao posebno problematične ističe posude sa stajaćom vodom za zalijevanje ubrzo koje postaju prava legla komaraca koji "maltretiraju" cijelo područje.

- I ovim putem pozivam sve žitelje da, ukoliko imaju problema s komarcima, nazovu našu službu na broj 529-033, svakog radnog dana od 7 do 15 sati, i dojave probleme. Popodnevne ekipe to će područje obići, vidjeti mogu li ustanoviti gdje su legla komaraca te ih tretirati. Po potrebi ta ćemo mjesta onda uvrstiti i u plan zamagljivanja, pojašnjava Landeka, dodajući da se u većini slučajeva radi o takozvanim tigrastim komarcima. Danas će se tako, kako doznajemo, zamagljivati kanal Pragrande, Marsovo polje, Mutilska, Gregovica, prostor iz Bille, a u petak navečer Veli Vrh, Paganor i naselje Štinjan. (B. PETROVIĆ )


Podijeli: Facebook Twiter