Komarca privlace kožne bakterije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Komarci vole neke ljude više od drugih, a nizozemsko istraživanje pokazalo je da krvopije svoje žrtve biraju po sastavu bakterija na koži. Istraživanjem je utvrdeno da muškarci koji imaju raznovrsne bakterije na koži nisu tako privlacni africkim komarcima koji prenose malariju, za razliku od muškaraca koji su na koži imali srodne kožne bakterije, prenosi americka mreža MSNBC.

Istraživanjem objavljenom u medicinskom casopisu PLoS ONE uoceno je i da postoji veza izmedu nekih vrsta bakterija i privlacnosti za komarce. Mirisi kože navode komarce do covjeka, a kožne bakterije imaju kljucnu ulogu u proizvodnji tih mirisa, ukljucujuci miris znoja koji ljudski nos ne bi mogao otkriti da nema bakterija, kaže voditelj istraživanja Niels Verhulst sa sveucilišta Wageningen u Nizozemskoj.

Verhulst je sa stopala 48 muškaraca prikupio uzorke mirisa koji su potom "ponudeni" komarcima i rezultat je bio da je njih devet bilo iznimno privlacno komarcima, a sedam gotovo neprivlacno. Oni "najprivlacniji" imali su šaroliki izbor bakterija na koži.

Znanstvenici su utvrdili da nekoliko vrsta bakterija posebno privlaci komarce poput leptotrihije ili stafilokoka, a najmanje su im bile privlacne osobe s bakterijama poput pseudomonasa.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je malarija u 2010. godini odnijela 655 tisuca života, vecinom djece u Africi. Istraživanje sugerira i da bi sastav bakterija na koži mogao biti dio obrambenog sustava organizma pa bi njegovi rezultati, po ocjeni autora, moglo otvoriti vrata novim oblicima zaštite od širenja te bolesti.


Podijeli: Facebook Twiter