Komaraca manje, ali ipak zuje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon prošlogodišnje najezde komaraca, u Buzetu je ove godine pojacana dezinsekciju, a proteklog su je vikenda proveli djelatnici Veterinarske ambulante u Porecu.

Dezinsekcija se do sada provodila uglavnom na gradskim javnim površinama. No, sada je prvi put njome, uz centar Buzeta i prigradska naselja, obuhvaceno i podrucje Vrha i Sovinjaka te potez uz rijeku Mirnu i pritoke, od tzv. novog mosta do skretanja za Barušice.

- Osjetno ih je manje, ali ipak zuje, komentari su mještana Valica, sela uz pritoku rijeke Mirne. Vladimir Marušic kaže da su djelatnici Veterinarske ambulante prošli samo cestom uz vanjski rub Motovunske šume, dok bi za kvalitetnu dezinsekciju trebalo tretirati i samu šumu, bilo iz zraka ili po šumskim prosjecima, jer se tamo nalaze vode stajacice s leglima komaraca.

Upravo su se u dolini Mirne najviše tužili na najezdu komaraca, dok ih je u Vrhu i Sovinjaku, rekao nam je komunalni redar Serdo Cinko, puno manje nego lani.

Lovci, kinolozi, Zeleni i veterinari prvi su u rujnu lani upozorili da je u selima uz Motovunsku šumu i uz vodotoke, rijeku Mirnu i akumulaciju Butoniga, zavladala prava epidemija dirofilarioze pasa, koju uzrokuju opasni paraziti, a prenose ih upravo komarci.


Podijeli: Facebook Twiter