Komandiru Šamilu rad za opće dobro

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Damir Mamić (42) iz Trogira alias "komandir Šamil" osuđen je zbog javnog poticanja na terorizam na godinu dana zatvora, no zatvorsku kaznu mu je sudsko vijeće zamijenilo radom za opće dobro i odredilo uz to mjeru psihosocijalnog tretmana.

Presudu je sudsko vijeće Županijskog suda u Splitu izreklo jučer, a Mamić će za svaki dan koji bi trebao provesti u zatvoru odraditi dva sata za opće dobro, potvrđeno je danas na sudu.

Predsjednik sudskog vijeća Zoran Kežić je prilikom obrazloženja presude Mamiću rekao da je u pitanju društveno vrlo opasno djelo, koje uznemiruje javnost i prijeti poretku.

- Zna se što su gerila i partizanski odredi, što znači takvo postupanje i kakvu bezobzirnost nosi. Na stranu je li sve rečeno u šali, zbog lajkova i uspjeha među vašim poznanicima, što vas usred obraćanja otac zove na ručak, što svira etno glazba, za ono što ste i kako rekli u tom videouratku sud vas je morao proglasiti krivim, rekao je.

Sudac je Mamiću na kraju kazao da je dobio dovoljan broj sati dobrotvornog rada da pridonese boljitku društva i bude zahvalan Bogu za djelo milosrđa što nije završio u zatvoru.

- Zreo ste čovjek i valjda ste posložili neke stvari u glavi da vam ne treba lajkanje da biste zadovoljili neke svoje porive. Okanite se stvari koje vas nagone na ovakve gluposti. Mamiću, idite u miru, rekao mu je sudac Kežić.

Tijekom suđenja je dokazano da je 11. siječnja na svom Facebook profilu postavio video koji je snimio u svom domu s nakanom uznemirenja građana Hrvatske i ozbiljnog narušavanja njezinih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura. Pozvao je članove grupe i sve koji prate rad grupe na napade na objekte Specijalne policije, posebno u području Zagreba i baze u Lučkom, potom na policijske postaje, sve objekte i javne ustanove, pogotovo na kojima se vijori zastava EU-a, na željezničke pruge i cestovne komunikacije, mostove na autocestama, napade na bankare i zlatare, pripadnike "šiptarske" i druge mafije, krupne kapitaliste i sve građane blagonaklone kapitalizmu, Bruxellesu, Europskoj uniji i NATO paktu. Osuđen je i jer je pozvao na oružane akcije u duhu partizanskih odreda i grupa, kao što su akcije iz ljeta 1941. godine.

Snimku s potpisom "komandir Šamil", na kojoj Mamić odjeven u maskirnu odoru poziva na napade, netko je 13. siječnja prošle godine objavio na YouTubeu, nakon čega su njene dijelove prenijeli razni mediji. Mamić je sutradan uhićen. Snimka je objavljena samo tjedan nakon eksplozije bombi u zapadnom dijelu Zagreba.

Suđenje Mamiću počelo je 24. veljače ove godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter