Komadina: Zalažem se za novi SDP

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

SDP je na sjednici Glavnog odbora pokazao da je jedina stranka spremna na kritički dijalog i mora pronaći snage za novi početak ,istaknuo je potpredsjednik SDP-a i predsjednik Županijske organizacije te stranke za Primorsko-goransku županiju Zlatko Komadina na današnjoj konferenciji za novinare.

Komadina je istaknuo da se zato zauzima "za novi SDP i to SDP djelovanja, a ne isključivosti, stranku tolerancije i socijaldemokrata, a ne liberalnih tehnokrata, okrenutu narodu a ne kapitalu".

Ocijenio je da je rasprava na Glavnom odboru SDP-a u subotu bila široka i otvorena, na momente bučna pa i mučna, ali konstruktivna i odgovorna, te ustvrdio kako je "nakon subote svima jasno da bi odgovorni ljudi trebali okupljati, a ne dijeliti", te da "lider mora okupljati i jačati zajedništvo".

Smatra da je problem u tome što pojedinci ne znaju trpjeti kritiku pa su neki, od onih koji su govorili bili prekidani i napadani.

Objasnio je da je danas želio izvijestiti o tome što se uistinu događalo na Glavnom odboru jer je, rekao je, "tijekom sjednice previše različitih informacija dolazilo do medija pa su unutarstranačka pitanja postala vanstranačka, a bilo je mnogo spinova".

Komadina je izjavio da se slože sa stranačkim kolegom Josipom Lekom da je bolje rješenja bilo da je sjednica bila otvorena. Dodao je da su informacije sa sjednice prenosili članovi Glavnog odbora ali i oni koji to nisu, a bili su na sjednici. Na novinarsko pitanje koji su ti drugi, rekao je "na primjer glasnogovornik Vlade Nikola Jelić".

Govoreći o zaključcima Glavnog odbora, Komadina je istaknuo da su rezultati izbora za Europski parlament upozorenje stranci da mijenja politiku te da se potiče i traži od svih dužnosnika stranke da provode politiku i reforme koji će donijeti boljitak.

Podsjetio je da je na početku prva i jedina točka dnevnoga reda bila analiza rezultata izbora i stanja stranke, te da je naknadno dodana točka o isključenju Slavka Linića iz članstva SDP, na temelju odluke stranačkoga Predsjedništva.

Dodao je da se u prvoj točki nije se raspravljalo o povjerenju Vladi, već da su samo pojedinci poput Gordana Marasa ili Peđe Grbina tražili da Glavni odbor izglasa povjerenje Vladi, što je , ustvrdio je "nonsens, jer koji će normalan SDP-ovac tražiti rušenje svoje Vlade".

Istaknuo je kako on osobno te Ostojić, Mrsić, Bernardić i drugi, odnosno ukupno 47 članova Glavnog odbora nisu pučisti nego legalisti.

"Nema zavjere ni urote, a revanšizam nije doborodošao. Pravo je predsjednika Vlade da bira svoje suradnike, ali bi moguće isključenje Rajka Ostojića ili drugih iz Vlade u rekonstrukciji mirisalo na revanšizam, a pogotovo bi tako djelovale moguće sankcije prema riječkom i zagrebačkom SDP-u", istaknuo je.

Posvjedočio ja da ga je "najviše pogodila grobna tišina nakon objave rezultata o glasovanju o isključenju Linića te činjenica da nitko nije bio suzdržan. Ako netko misli da je to pobjeda, to je Pirova pobjeda", ustvrdio je, rekavši da je tajno glasovanje bilo potrebno kako se ne bi stvarali problemi na osobnoj razini.

Na novinarsko pitanje tko su u stranci liberalni tehnokrati, Komadina je ustvrdio da oni čine dobar dio Vlade. Odgovarajući na pitanje čiju podršku očekuje u kandidaturi za predsjednika stranke, kazao je da to očekuje "od onih iz kojih je iznikao, članica i članova SDP-a". Kazao je da neće pokretati postupak izglasavanja povjerenja predsjedniku stranke pred pet županijskih organizacija SDP-a.

Na pitanje tko su oni koji dijele stranku, odgovorio je - "sve vam je valjda jasno".

Zlatko Komadina jučer je, na svojoj redovitoj tjednoj konferenciji za novinstvo kao župan, odgovarajući na pitanje novinara hoće li na Glavnom odboru SDP-a tražiti da se glasuje o povjerenju predsjedniku stranke Zoranu Milanoviću, najavio da će na pitanja o nacionalnim političkim temama odgovarati na konferenciji za novinare u stranačkim prostorijama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter