Komadina pomiruje SDP i IDS

Maja Šarić i Zlatko Komadina (D. MEMEDOVIĆ/arhiva)
Maja Šarić i Zlatko Komadina (D. MEMEDOVIĆ/arhiva)

Dugoočekivani izbori za šefa SDP-a Istre, kao i izbori u gradskim i županijskim organizacijama te stranke u cijeloj Hrvatskoj, izazvali su nemalu pozornost političke javnosti. Iako se radi o redovnim unutarstranačkim izborima, koji se na tim razinama održavaju nakon provedenih lokalnih izbora, taj je proces zanimljiv iz nekoliko razloga.

Jedan od njih je uspjeh kandidata koje su predložili, pa i nametnuli članovi vrha stranke i njezin predsjednik Zoran Milanović, ali nije nevažno sagledati ni koliko su novoizabrani stranački lokalni "šerifi" spremni na suradnju s drugim strankama u svojim sredinama.

Pobjedu Maje Šarić nad Adom Damjanac u srazu za predsjednicu istarske županijske organizacije SDP-a mnogi su shvatili kao poruku većine članova SDP-a Istre Iblerovu trgu i predsjedniku Milanoviću da nikad nisu pristali na imenovanje stranačke povjerenice za Istru i politiku koja je nakon toga vođena.

Davor Gjenero napominje da je najveće iznenađenje u izbornom procesu bio angažman potpredsjednika SDP-a Zlatka Komadine izvan njegove županije (u kojoj je potvrđen za predsjednika županijske organizacije). Komadina se pokazao kao lider koji će pomiriti SDP i IDS u Istri, pa i šire.

- Unutarstranački izbori u SDP-u potvrdili su da u toj stranci Istra ima ozbiljnog saveznika i prijatelja koji računa na političku suradnju s Istrom i IDS-om na ravnopravnoj osnovi. Riječ je o primorsko-goranskom županu i potpredsjedniku SDP-a Zlatku Komadini, koji se neposredno angažirao u kampanji Maje Šarić, opisujući je kao "SDP-ovo dijete" stasalo u Račanovoj stranci, veli Gjenero. (D. GRAKALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter