Komadina: Liberalni kapitalizam vodi u propast

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je u socijalizmu bila izvozna i proizvodna ekonomija, a sada imamo uvozno-trgovačku ekonomiju pa zato ne čudi što se u 23 godine pomaknula 7 posto, a Poljska, primjerice, 90 posto. Bio je rat, ali je najveći problem tranzicija hrvatskog društva jer je najveći dio ekonomskog potencijala propao, a Hrvatska je ostala bez realne ekonomije, rekao je danas Zlatko Komadina, župan primorsko-goranski i potpredsjednik SDP-a, gostujući u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva".

Najveći je krivac za stanje u kojem se nalazimo, smatra Komadina, liberalni kapitalizam koji caruje u EU-u i koji je model ekonomskog poretka - velika riba jede manju, a Hrvatska nije velika riba. Na ocjenu voditelja Aleksandra Stankovića da njegovo razmišljanje nije baš slično onom premijera Milanovića, Komadina je rekao da je možda stvar generacijske razlike pa i toga što je premijer Milanović imao drukčiji put, bio je po svijetu i više osobno promovira liberalizam, a sebe je pozicionirao lijevije od Milanovića. 

- Svi mehanizmi EU-a idu k maksimalizaciji kapitala i profita, ali, prije svega, ekonomija velikih zemalja. Proširenje EU-a je išlo prvenstveno zato da bi velike europske zemlje imale tržište. Dok se maksimalizira profit, srednji sloj propada. Liberalni kapitalizam dovest će do propasti, kazao je Komadina.

- U takvim je uvjetima teško promicati socijaldemokratske interese. Mi smo prihvatili europske liberalne mehanizme, lako je to slijediti u jednoj jakoj ekonomiji s puno zaposlenih, ali ne i u Hrvatskoj. 

Komadina kaže da SDP dođe na vlast obično nakon dva mandata HDZ-ove vlasti i onda moraju popravljati stvari. No, svaki je put sve teže. HDZ je zaduživanjima kupovao socijalni mir, davao je privilegije. Sada je nestalo novca, a socijaldemokrati moraju kresati prava. Nikad nismo imali veći vanjskotrgovinski deficit i nikad nismo bili zaduženiji, rekao je on. 

Za Mirelu Holy, koja je napustila SDP, Komadina je rekao da je imala niži prag tolerancije, a da je njegov prag tolerancije ogroman. No, on ne vjeruje u snagu novih stranaka, kao ORaH-a ili Gabrićevog Nacionalnog foruma.

Zlatko Komadina je kazao da bi on Aleksandru Kolarić kaznio "žutim kartonom", a ne bi je odmah isključio. Žao mu je da je do toga došlo, ali smatra i da je trebala nastupati odgovornije, da je, po kritikama, ipak prešla Rubikon. Predlagao je i za Vladimira Ferdeljija, koji mu je bio pomoćnik dok je bio ministar, najprije "žuti karton".
Komadina smatra da treba voditi računa o vremenu u kojem se živi, on se osobno vozi škodom. Kazao je da i danas ima političkih zapošljavanja, ali ih je mnogo manje nego kad je HDZ na vlasti. (Z. DUKA/NL)

 


Podijeli: Facebook Twiter