Kolumbijski zrakoplov s nogometašima pao zbog ljudske greške

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uzrok zrakoplovne nesreće u Kolumbiji u kojoj je prošli mjesec poginula 71 osoba, među kojima i većina nogometnog kluba Chapecoense, bila je pogreška pilota, avioprijevoznika i bolivijskih nadzornih vlasti, objavile su kolumbijske zrakoplovne vlasti u ponedjeljak.

Avion zrakoplovne tvrtke LaMia sa sjedištem u Boliviji, srušio se u Cerro Gordu, oko 30 kilometara prije zračne luke u Medellinu jer pilot nije uspio dopuniti gorivo i nije prijavio kvar motora izazvan nedostatkom goriva dok nije bilo prekasno, rekli su dužnosnici.

"Ni jedan tehnički čimbenik nije bio dio nesreće, sve je uzrokovala ljudska pogreška, uz dodatak čimbenika uprave u administraciji kompanije i uprave i organizacije planova leta vlasti u Boliviji", rekao je tajnik za sigurnost zrakoplovnog prijevoza Freddy Bonilla novinarima.

Zrakoplovne vlasti u Boliviji i zrakoplovna kompanija "prihvatili su uvjete leta predstavljene u planu leta koji su bili neprihvatljivi", dodao je Bonilla.

Osim nedostatka goriva, zrakoplov je prekoračio ograničenja za težinu oko 400 kilograma i nije imao certifikat za let na visini na kojoj je letio, objasnio je Bonilla.

Prelimininarni zaključci kolumbijske istrage podudaraju se s tvrdnjama bolivijskih vlasti prošli tjedan da su LaMia i pilot zrakoplova izravno odgovorni za nesreću.

Pilot Miguel Quiroga, koji je bio suvlasnik zrakoplovne tvrtke, poginuo je u nesreći.

Gustavo Vargas Gamboa, glavni ravnatelj u kompaniji LaMia, nalazi se u zatvoru čekajući suđenje pod optužbom za ubojstvo bez predumišljaja i druge optužbe, koje je on zanijekao. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter