Kolumbija: Vladajuća koalicija zadržala većinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kolumbijska vladajuća koalicija zadržala je na izborima održanima u nedjelju većinu u parlamentu premda je nova stranka bivšeg predsjednika Alvara Uribea, koja se protivi vladinim pregovorima s pobunjenicima, postigla solidan rezultat, prenose agencije.

Rezultati izbora konsolidirali su popularnost predsjednika Juana Manuela Santosa koji se na predsjedničkim izborima u svibnju nada reizboru. Ipak, ako Santos pobijedi, u parlamentu će moći računati na nešto tanju većinu, koja će mu biti potrebna za uspješan završetak pregovora s pobunjenim FARC-om kojima bi se trebao završiti najduži sukob u Latinskoj Americi u kojemu je poginulo oko 220 tisuća ljudi, a 4,5 milijuna je raseljeno, prenosi AFP.

Dok Santos pokušava dobiti drugi mandat kako bi zaključio pregovore s FARC-om, Uribe se pregovorima žestoko protivi i vjeruje da bi se FARC trebao pobijediti vojnom silom. Uribe je tijekom svog mandata od 2002. do 2010. žestoko borio protiv FARC-a, pobunjeničke skupine koju SAD i Europska unija smatraju terorističkom skupinom.

Nakon 95 posto prebrojanih glasova, Santosova stranka desnog centra osvojila je pojedinačno najveći broj glasova - oko 15 posto - a zajedno s drugim strankama vladajuće koalicije trebala bi osvojiti većinu u oba doma parlamenta - u 166-članom Zastupničkom domu i 102-članom Senatu, prenosi Reuters. Na parlamentarnim izborima u Kolumbiji birališta su se zatvorila u nedjelju poslijepodne, a pravo glasa imalo je 32 milijuna birača. Glasovanje je prošlo bez većih izgreda - policija je izvijestila da je deaktivirala manje eksplozivne naprave na nekoliko mjesta i uhitila dvadesetak osoba. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter