Kolumbija pronašla olupinu španjolske galije s blagom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kolumbija je pronašla olupinu španjolske galije koja je potonula blizu obale Kartagene i smatra se da je natovarena smaragdima, zlatnicima i srebrnjacima, rekao je predsjednik Juan Manuel Santos u petak.

Više će detalja biti izneseno na konferenciji za novinare u subotu, poručio je je Santos preko Twittera.

Galija "San Jose" potonula je 1708. u Karipskome moru blizu lučkog grada Kartagene. Bila je dio flote kralja Filipa V. dok se borio s Englezima u Ratu za španjolsku baštinu.

- Sjajne vijesti! Našli smo galiju "San Jose". Sutra ćemo podastrijeti podatke na konferenciji za novinare u Kartageni, napisao je Santos na Twitteru.

Vladine tvrdnje u petak nisu rasvijetlile pravne razmirice jer Armada za pretragu mora, kompanija za spašavanje s bazom u SAD-u, vodi dugogodišnji spor protiv Bogote zbog vlasništva olupine. Kompanija Armada objavila je 1981. da je otkrila mjesto na kojem je brod potonuo.

Armada i vlasti bili su partneri i složili su se da će u skladu s međunarodnim običajima podijeliti prihode. Vlada je kasnije rekla da blago pripada Kolumbiji. Američki sud 2011. proglasio je galiju kolumbijskim vlasništvom. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter