Kolovoz u kinu Valli: Dobro došli u digitalno doba

"Štrumpfovi 2" prikazuju se do 14. kolovoza
"Štrumpfovi 2" prikazuju se do 14. kolovoza

Često smo dosada pisali da je šteta što neke filmove ne možemo gledati u Puli jer nije bilo odgovarajuće tehnike. Naravno, radilo se o digitalnoj opremi koja je ovog ljeta stigla u Pulu i još neke istarske i hrvatske gradove, a to se već vidi i prepoznaje po kolovoškom filmskom programu.

Koliko je to za Pulu samo jedna stepenica više, za Poreč, Pazin, Buzet i ostale manje gradove ovo je konačan povratak kina i sadržaja kojega su do sada bili lišeni. Eto, uz sve strahove da će razvoj tehnike i tehnologije, od TV-a, videa, DVD-a, do interneta zauvijek zatvoriti vrata kino dvorana, desilo se upravo suprotno.

Vrata se ponovo otvaraju, 2D, 3D, a uskoro i 4D digitalna tehnika kroz naočale omogućit će da smo opet ukorak sa svijetom i novim filmskih hitovima, snimanim upravo za to novo digitalno doba u koje smo, evo, zakoračili ne samo sa svjetskim filmovima, već i s dva domaća iz radionice Joze Patljaka ("Slučajni prolaznik" s lanjske i "Simon Čudotvorac", s ovogodišnje Pule).

Dakle, ono što će igrati u New Yorku, Los Angelesu, Barceloni, Beču, Zagrebu, Puli, moći će se istovremeno prikazivati i u Pazinu. Da je tome tako evo što kaže filmski barometar za kolovoz.

Zbog ljeta i školskih praznika normalno je da je program prilagođen onoj najmlađoj publici koja se još uvijek opušteno zabavlja uz animirane igrane filmove, poput "Štrumpfova 2" (u 2D-u i 3D-u) koji traje do 14. kolovoza.

Zajedno s nešto odraslijim "Wolverineom" Jamesa Mangolda, akcijskom dramom s Huhgom Jackmanom i s dodacima u borbi s besmrtnošću (od 1. do 7. kolovoza).

U istom stilu će i završiti kolovoški program animiranim "Avionima", od 23. kolovoza do 4. rujna. No, i filmovi poput "Bitka za Pacifik" (uz 2D i 3D), američka znanstveno-fantastična akcija Guillierma del Toroa, o borbi morskih čudovišta i običnih pilota za spas Zemlje, te također američki "Percy Jackson: More čudovišta" Thora Freudenthala, s grčkim mitom i potrazi za Zlatnim runom, spadaju u propuštene kino-avanture.

Tehnika i tehnologija promovira novo vrijeme, novo doba i nove mogućnosti pa je logično na neki način da su teme iz daleke budućnosti. Poput "Elysiuma" Neilla Blomkampa koji na simboličan, ali i upozoravajući način, sukobljava odnose na dvije razine - Elysiuma i Zemlje - gdje 2059. žive ležerno bogati i napučeno siromašni, a kada jedni odluče preseliti se k drugima onda nastaje poremećaj kojega će nam dočarati Matt Damon, Jodie Foster, Diego Luna i ostali.

No, može se i bez suvremene tehnike itekako prikazati recimo solidna komedija, poput američke "Obitelji Miller" Rawsona Marshalla, s Jennifer Aniston, Emmom Roberts i Edom Helmsom i avanturama na putu marihuane do Meksika do SAD-a. Također vrijedi i za "Ljubav na francuski način" Davida Moreaua kojega smo upravo gledali na Kaštelu u programu Europolis (Dvadeset godina mlađi). Ovi filmovi su u nešto kasnijem terminu, od 22 sata.

I za mlađe i za roditelje, i još u 3D izdanju, je američki dokumentarac "One Direction: This is US" Morgana Spurlocka, koji će nam otkriti sve što ste željeli znati o ovom popularnom bendu i njegovih pet članova, probijanju na britanskoj sceni i uspona na sam glazbeni vrh. (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter