Kolor multipraktik pod vrhom Učke

Berislav Valušek je rad Marine Banić Zrinšćak odredio kao "cjelovečernji program zaigrane maštovitosti"
Berislav Valušek je rad Marine Banić Zrinšćak odredio kao "cjelovečernji program zaigrane maštovitosti"

Izložba fotografija akademske slikarice Marine Banić Zrinšćak pod nazivom ''Kolor multipraktik pod vrhom Učke'' otvorena je u Multimedijalnom centru umaškog Pučkog otvorenog učilišta. U prisustvu autorice, izložbu su otvorili ravnateljica umaškog Pučkog otvorenog učilišta Ana Pelko i likovni kritičar Berislav Valušek.

Fragmentacije i defragmentacije slike

- Nestaje li vam slike na televizijskom ekranu, kako to često biva za vrijeme oluja na Veloj Učki, nemojte gasiti televizor, već probajte, poput Marine Banić Zrinšćak, uživati u naizmjeničnim fragmentacijama i defragmentacijama slike, u raspadanju pejzaža, eksterijera i interijera, života i njegovog elektroničkog odraza. Jer bit svake kreacije, a naročito one koja ne dolazi ''iz želuca'', tj. nije objava nadnaravnog, jest upravo razgradnja ili uništavanje, te od istih elemenata ponovna gradnja, ističe Valušek.

Izložba Marine Banić Zrinšćak, naime, donosi digitalno otisnute poliptihe zamrznutih slika smetnji prijema TV signala, koje su nastale 2014. i 2015. godine.

- Imamo, dakle, pred sobom vizualno, motivski, tematski, čak i kronološki nekonzistentnu izložbu, jedan postmoderni pastiš elektroničkog ready – madea sa ili bez crtačkih i slikarskih intervencija, te klasične slike. Zbog toga i autoričin naziv izložbe sadržava pojam multipraktičnosti, jer nas tjera na potpuno drukčije percipiranje stvarnosti, kako one virtualne koja nas svakodnevno okružuje (televizija), tako i vizualno – likovne. Cjelovečernji je to program zaigrane maštovitosti koja si nije unaprijed odredila granice bilo koje vrste postojanja i prostiranja, već inzistira na samodostatnom, pomalo narcisoidnom pogledu u osobnu stvaralačku povijest i suvremenost, naglašava Valušek.

Impresivna biografija autorice

Marina Banić Zrinšćak, poznata suvremena umjetnica, rođena je 1960. godine u Puli, a posljednjih je 30 godina prisutna na likovnoj sceni. Samostalno je izlagala na 50 samostalnih i stotinjak skupnih izložbi u Hrvatskoj i u inozemstvu. Autorica je jedanaest grafičkih mapa, sudionica 20-ak likovnih simpozija i kolonija, te dobitnica deset renomiranih nagrada. Profesorica je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci na Katedri za crtanje. Članica je četrdesetak organizacija i strukovnih tijela.

Pod mentorstvom profesora Vjekoslava Crnoborija, otvorenje njene umaške izložbe je gitarističkim nastupom upotpunila Lana Šusteraiter, učenica Osnovne glazbene škole Umag.

Izložba se  izložbu pogledati u MMC-u Učilišta, a ista ostaje otvorena do 14. svibnja. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter