Koloplet života u stihovima

S predstavljanja knjige: Slavko Jekić, Snježana Radetić i Drago Orlić
S predstavljanja knjige: Slavko Jekić, Snježana Radetić i Drago Orlić

Nova zbirka pjesama "Pitanje teksture" književnika, satiričara, kolumnista i suradnika Glasa Istre Drage Orlića predstavljena je sinoć u porečkoj Zajednici Talijana.

Zbirku pjesama, dvadesetu po redu, predstavila je prof. Snježana Radetić koja je istaknula da je Orlić u njoj sabrao baš sve što ga se tiče - priče su to iz njegova života, posebice djetinjstva na ulicama Vodnjana i Pule gdje je trčao, ljubio i slušao ženske korake. Stihovi su mu vrlo sentimentalno i često se pojavljuje motiv Uljanika, koji je u doba njegove mladosti, u socijalizmu, imao jako puno radnika koji su gradili velik broj brodova za cijeli svijet. Radetić je kazala da pjesme imaju specifičan jezik, manje pjesnički, a više je to govorenje.

Pjesnička i ljudska tekstura

- Ima i vulgarizama i erotskih slika, ali i to spada u koloplet života. U zbirci su mnoga pitanja s kojima se čovjek sreće u životu, propituje se tekstura pjesnička i ljudska, pojasnila je Radetić.

Prvu pjesmu u zbirci "Dan poslije" pročitao je Slavko Jekić, a još nekoliko Sonja Vojinović. Odabrala je njoj najdraže "Foto Filippo", "Nesnosne vrućine", "Jedan vid senilnosti", "Pohvala suncu" i "Grk s fenjerom". Prof. Radetić je za kraj druženja pročitala zadnju pjesmu "Džepari". Zatim je Jekić upitao Orlića koja je bila njegova emocija u pisanju knjige, a on mu je odgovorio: "Ljubav. Ali ne samo za ovu zbirku, nego uvijek."

S obzirom da bogat stvaralački rad i opus, govorilo se i o svemu što je u Orlić napravio, među kojima je istaknuto osnivanje međunarodne kiparske škole Montraker u Vrsaru i književnog susreta Verši na šterni u Vižinadi. Objavio je i devet knjiga satira "Lipi moji" u kojima su kolumne koje objavljuje podlistak Lakost u Glasu Istre. Sakupio je i objavio narodnu građu, zbirku praznovjernih pučkih priča "Štorice od štrig i štriguni", pučke ljubavne, erotske i bludne pjesme Istre "Istarski bordel muza" i narodne poslovice koje je sabrao u knjizi "Istarske narodne poslovice". Objavio je nekoliko monografija, a godine 2009. u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci izvedena je po njegovom libretu i glazbi Alfija Kabilja opera "Casanova u Istri". Koautor je četiriju pjesničko-likovnih mapa sa slikarima Josipom Diminićem, Đaninom Božićem, Stankom Crnkovićem i Renatom Percanom i autor je monografije o Renatu Percanu i Edi Murtiću. Mnoge su mu pjesme uglazbljene.

Ilustrativne fotografije Jelene Jekić

Bila je to i prigoda za razgledavanje izložbe fotografija porečke fotografkinje Jelene Jekić Čuturić čiji su radovi ilustrirali stranice zbirke "Pitanje teksture". Rođena Porečanka diplomirala je fotografiju na Europskom institutu za dizajnu u Milanu a fotografijom se profesionalno bavi od 2004. godine. Iza nje je nekoliko samostalnih i više skupnih izložbi. Orlić je istaknuo da mu se jako svidjelo što su njene fotografije klasične, crno bijele, što se skladno uklopilo u temu njegove poezije.

Na kraju je uputio posebne zahvale svom nakladniku koji je tiskao knjigu, porečkoj tvrtki Matija grafički centar, te firmi Nelograf iz Nove Vasi koja je bila zadužena za uvez. (Napisala i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter