Kolone duge, putnici strpljivi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Štrajk slovenskih carinika i policajaca nastavljen je i peti dan, pa su i u petak bili zastoji na granicnim prijelazima, osobito u teretnom prometu. Koliko se cekalo i kako su putnici i šoferi to podnosili, provjerili smo na Kaštelu.

Iz pravca Umaga oko 14 sati smo stigli smo do cepa na kružnom toku na koji se spajaju i prometnice s Istarskog ipsilona. Nekoliko naših sugovornika koji su stigli Ipsilonom reklo je da je gušci promet vec na vijaduktu preko Mirne, a na kolone su naišli na šest do osam kilometara od granice.

- Od vijadukta do rotora trebalo nam je dva sata, u redu cekamo vec skoro sat vremena, vozila se gotovo i ne pomicu, a do granice je još oko dva kilometra, kazala je Nada Macinko, koja se sa šestomjesecnom bebom s odmora u Porecu vracala u Bellinzonu u Švicarskoj. O štrajku ništa nije znala, ali i da jest… kuci se treba vratiti!



Domaci koji su putovanje mogli odgoditi, to su, ocito informirani, i ucinili. U koloni su bile uglavnom austrijske, njemacke, nizozemske i talijanske registracijske tablice - dosta kampera i kamp-prikolica kao i teretna vozila.

Vukovarac Enver Mujidanovic kamionom je prevozio cement za Trst iz pravca Poreca. Na put je krenuo sat ranije od planiranog i strpljivo je u redu cekao oko sat i pol. - Hoceš-neceš, posao treba odraditi. Mi profesionalci sve to lakše podnosimo, navikli smo na razne situacije na putu. Vidim da je puno teže putnicima u automobilima, prica nam ležerno Mujidanovic.

- Vracamo se u Nizozemsku nakon mjesec dana provedenih u autokampu Lanterna. Cekamo u redu oko dva sata. Jesam li ljut? Nisam, ljudi ne bi štrajkali da za to nemaju dobar razlog, rekao je Willem De Leeuw.



Prema informaciji koju smo dobili od glasnogovornice PU istarske Nataše Rogic, oko 11 sati na prijelazu Kaštel kolona vozila bila je duga cetiri i pol kilometara, a bitno se nije smanjila ni popodne. Na Plovaniji je poslijepodne kolona dostizala dva kilometra, dok na Požanama gužve nije bilo.

- Nije bilo vecih zastoja, kao ni poziva gradana s pritužbama na situaciju na granicnim prijelazima u Istri, komentirala je Rogic.


Podijeli: Facebook Twiter