Kolokvij o rimskoj umjetnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"U Puli ce se od 23. do 28. svibnja održati 12. medunarodni kolokvij o rimskoj provincijalnoj umjetnosti. Kolokvij je zatvoren za publiku, a održavat ce se u Velikoj dvorani pulske Zajednice Talijana, kojoj ovom prilikom zahvaljujemo za ustupanje prostora.

Arheološki muzej Istre ce zbog kolokvija biti zatvoren u ponedjeljak i utorak od 13 do 16 i u cetvrtak od 11 do 15 sati", rekao je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, na konferenciji za novinare. Nositeljica projekta dr. Alka Starac napomenula je da je glavna tema kolokvija "Datiranje kamenih spomenika i kriteriji za odredivanje kronologije", a druga je tema "Prikazi žene i obitelji".

- Osim izlaganja na te teme, novi nalazi prezentirati ce se putem postera. Prijavljeno je 56 priopcenja i 17 postera. U radu kolokvija sudjelovat ce više od stotinu znanstvenika iz 17 država, s tri kontinenta. Predavanja i posteri su na jednome od službenih jezika kolokvija: francuskom, njemackom, talijanskom i(li) engleskom. Sva priopcenja i posteri bave se rimskom skulpturom u kamenu, u punom volumenu ili u reljefu. Zbornik znanstvenih radova pripremit ce se nakon ovog kolokvija i promovirati na onom iducem, za dvije godine, kazala je Starac.

Tijekom manifestacije bit ce predstavljen i Zbornik radova s 11. kolokvija, koji je održan u španjolskom gradu Mérida 2009. godine. Organizator kolokvija je Arheološki muzej Istre, a pokrovitelji su Istarska županija i Ministarstvo kulture. Svi zainteresirani mogu pronaci više podataka na službenim web-stranicama kolokvija: http://colloquium.ami-pula.hr.

Medunarodni kolokviji o rimskoj provincijalnoj umjetnosti održavaju se tradicionalno svake druge godine, uvijek u drugom gradu i drugoj državi. Radom kolokvija rukovodi medunarodni znanstveni odbor, koji cine organizatori prethodnih kolokvija. Hrvatska je bila domacin 8. medunarodnog kolokvija o rimskoj provincijalnoj umjetnosti, koji je održan u Zagrebu 2003. godine. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter