Kolodvoru u Puli drugacija namjena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na aktualnom satu pulskog Gradskog vijeca u cetvrtak 14 je vijecnika, izmedu ostalog, željelo znati kakvo je stanje u gradskoj blagajni, što se dogada s realizacijom kapitalnih projekata i urbanistickim planovima uredenja, kada ce se realizirati uredenje Kandlerove ulice, aktivirati gradska web stranica, kako ce Grad postupati prema Histria festivalu koji duguje ZAMP-u više od 1,7 milijuna kuna, kakva je buducnost željeznickog kolodvora, a bilo je pitanja i o rezanju timova primarne zdravstvene zaštite, kao i projektu izgradnje nove opce bolnice.

Na pitanje Marka Martincica (IDS) o stanju financija i gradskih projekata gradonacelnik Miletic rekao je da niz kapitalnih projekata opterecuje gradski proracun i da u 9 mjeseci ove godine Grad ima operativni gubitak od cetiri milijuna kuna, ali da su iz prethodne godine prenijeli višak sredstava te da trenutno sve svoje obveze uredno izvršavaju. U prva tri kvartala, pojasnio je, osjeca se pad od 6 posto i taj ce se trend nastaviti i u 2010. godini, što ce se uvažiti i kod planiranja proracuna za iducu godinu u kojem ce restriktivnije razmatrati odredene rashode.

- Trenutno nas najviše zaokuplja dovršetak zapocetih investicija, prije svega škole s vrticem na Velom Vrhu, gradska zaobilaznica i proširenje OŠ Veruda. Sve te projekte financiramo iz proracuna, ali vjerujem da ce, sukladno obecanjima, Vlada u iducoj godini predložiti u svom proracunu dio za sufinanciranje OŠ Veli Vrh. Za sve ostale investicije trebat ce truda i odricanja da ih dovršimo, a da ne zadiremo u postojece programe koji se financiranju iz proracuna, odgovorio je Miletic, na što je Martincic ustvrdio da se prema njegovim informacijama, osim škole Veli Vrh, ništa više nece financirati iz državnog proracuna.

Na pitanje Dunje Racic (NGL Plinio Cuccurin) kada ce biti gotovi radovi na obilaznici, procelnik Damir Prhat rekao je da bi trebali biti gotovi 19. prosinca. Na njeno drugo pitanje zašto nije utrošeno tri milijuna namjenski prikupljenih kuna, od ukupno 15 milijuna, za projekt kanalizacije, direktor Herculanee Igor Stari rekao je da se godišnje prikuplja sedam milijuna kuna za izgradnju kanalizacije, a da se ove godine nije uspjelo potrošiti tri jer država nije uspjela pratiti projekt "Jadran" pa su sredstva blokirana na racunu. Pohvalio se da je Pula na 4. mjestu po realizaciji tog projekta, iza Zadra i Biograda, dakle gradova "u koje država ulaže šakom i kapom", konstatirao je Stari.

Viktor Lazaric (IDS) želio je znati kakva je buducnost željeznickog kolodvora, na što mu je Miletic odgovorio da je razgovarao s nadležnima u Hrvatskim željeznicama i da je pokušao s Vodnjanom dogovoriti da se barem kolosjek na kojem se peru vlakovi izmjesti u Galižanu.

- Vjerujem da ce se razvojem pulskog zaljeva, izgradnjom crpne stanice u Kolodvorskoj, spojem na obalni kolektor te dodatnim sadržajima na rivi, nakon njenog uredenja, pokazati sva nepotrebnost kolodvora na sadašnjoj lokaciji. Medutim, nužno je obostrano razumijevanje jer je to zemljište u vlasništvu HŽ-a, ali vjerujem da ce se tom prostoru naci nova namjena i drugi sadržaji jer je Pula grad uz more i ja medu inim sadržajima ne vidim željeznicu, odgovorio je Miletic.

Procelnik Giordano Škuflic na pitanje vijecnika SDP-a Pede Grbina na kojim se prostornim planovima radi, odgovorio je da je, osim uskladenja Prostornog plana i GUP-a sa županijskim planovima, u izradi i sedam urbanistickih planova uredenja, i to Molo Carbone, kao zadnji koji zasad ide u izradu, potom Štinjan, Istocna poslovna zona, Verudela, Lucica Delfin, Max Stoja i Karšiole.

"Grad Pula ocekuje od Histria festivala podmirenje svih dugova prema ZAMP-u i Gradu, a ne ucini li to, iduce godine nece mu biti dostupna Arena za organizaciju manifestacija", glasio je odgovor nadležnih na vijecnicka pitanja o toj temi.


Podijeli: Facebook Twiter