Kolodvor na cvoru Peliceti?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Željeznicki prijevoz u Istri gotovo da se ne uzima kao moguce sredstvo prijevoza do neke hrvatske, a još manje inozemne destinacije.

Nedavno je arhitekt Franc Ancelj u svojoj kolumni ukazao na to da bi Istru na najsuvremeniji nacin trebalo povezati s maticom i Mitteleuropom. Apelirao je na politicke znalce da uz pomoc EU-fondova našoj pruzi vrate prvobitnu ulogu te napomenuo da su Slovenci u ozbiljnim pripremama za gradnju nove superbrze pruge od talijanske do hrvatske i austrijske granice.

I dok su europski gradovi uspješno željeznicke kolodvore inkorporirali u gradska središta, pulski gradonacelnik Boris Miletic prozvan je zbog izjava da bi pulski željeznicki kolodvor trebalo iseliti iz grada.

- Moje su rijeci krivo interpretirane. Željeznicka stanica apsolutno treba imati mjesto u gradu Puli. Medutim, smatram da na podrucju pulske rive ne treba imati takozvani ranžirni kolodvor. Nekoliko kolosijeka koji služe za pranje vagona i druge servise ne bi trebali biti smješteni gdje su danas, gotovo u srcu grada, jer imamo želju razviti pulsku luku na sasvim drugi nacin, kaže gradonacelnik Miletic.

Gradonacelnik kaže da sa županijskim vlastima odraduju zajednicke pripreme za projekte koje bi kandidirali prema strukturnim fondovima EU-a za poticanje željeznickog prometa.

Od istarskog župana Ivana Jakovcica dobili smo mišljenje da bi bilo mudro, i u duhu dobrosusjedskih odnosa sa Slovenijom, dogovoriti s njima suradnju da istarske željeznicke linije idu preko slovenskih, kao nekada.

- Volio bih kada bi tunel kroz Ucku bio realna opcija, ali vjerujem da je to, zbog mnogo razloga, daleka buducnost. Svakako cemo pokušati iznaci mogucnost da se istarski krak prikljuci na te koridore u koje ulažu naši susjedi Slovenci i da europskim sredstvima i mi napravimo modernu željeznicu, istaknuo je župan Jakovcic.

U pogledu pulskog željeznickog kolodvora on kaže: - Moramo razmišljati o tome da se citav kolodvor premjesti kod cvorišta Peliceti zbog blizine Ipsilona i aerodroma. Tako bismo na Stanciji Peliceti stvorili prometno cvorište, a Puli bi trebalo vratiti tramvajsku vezu i ujedno riješiti gradski prijevoz do željeznickog kolodvora, rekao je župan Jakovcic. (S. ZRINIC TERLEVIC)

VIŠE MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter