Kolinda Grabar Kitarović u posjeti Beču i Bratislavi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravit će od četvrtka do subote u Beču i Bratislavi gdje će se sastati s predsjednicima Austrije i Slovačke te sudjelovati na konferenciji o globalnoj sigurnosti.

U četvrtak je Grabar-Kitarović na poziv austrijskoga predsjednika Heinza Fischera u radnom posjetu Austriji, a nakon tog sastanka s Fischerom će nazočiti svečanosti omatanja bečkog nebodera Ringturma djelom "Ljetne radosti", hrvatske umjetnice Tanje Deman. S Fischerom se Grabar-Kitarović nedavno susrela i u Budvi gdje je na summitu Procesa Brdo-Brijuni bio gost iz važnije zemlje članice EU, što je tradicija tog procesa.

S Fischerom i slovenskim kolegom Borutom Pahorom hrvatska je predsjednica razgovarala i u travnju u Sloveniji u sklopu redovnih sastanaka trilaterale.

U petak i subotu hrvatska će predsjednica sudjelovati na 10. forumu o globalnoj sigurnosti GLOBSEC 2015 u slovačkoj prijestolnici Bratislavi. Na panelu "Šahovska ploča Balkana: Slobodna i cjelovita Europa na kocki", osim Grabar-Kitarović sudjelovat će i makedonski predsjednik Đorge Ivanov, mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto, te Štefan Fuele, bivši povjerenik Europske komisije za proširenje.

Na marginama Foruma, najavljeno je, hrvatska će predsjednica održati brojne bilateralne sastanke. Globesec je sigurnosni forum koji se od 2005. svake godine održava u Bratislavi, uglavnom je posvećen srednjoj Europi i s vremenom se razvio među najvažnije skupove tog tipa u svijetu. (Hina) 


Podijeli: Facebook Twiter