Koliko su vama poskupjeli struja i plin?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjecate li se izjave potpredsjednika Vlade Radimira Cacica da ce struja prosjecnom kucanstvu poskupjeti oko 30 kuna mjesecno? Jeste li ga se sjetili ovih dana kada ste dobili nove uplatnice s uvecanom cijenom struje za novo obracunsko razdoblje, odnosno sljedecih šest mjeseci. Koliko vam je poskupjela struja? Prema pozivima ogorcenih citatelja puno više od najavljenih 30 kuna.

Primjerice, troclanoj obitelji iz Pule racun je za svibanj iznosio 311 kuna, no po novoj uplatnici za isti mjesec moraju platiti 369 kuna, dakle, 58 kuna više. Koliko ce rate biti vece zimi, s obzirom na to da se i griju na struju, strah ih je, vele, i pomisliti.

Umjesto najavljenog 20-postotnog povecanja cijene elektricne energije, nekim je korisnicima, tvrde u Savezu udruga za zaštitu potrošaca, zaracunato poskupljenje vece za dva do tri posto.

Nenad Kurtovic, predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošaca, kaže da je glavni problem što odluka Vlade o poskupljenju struje potrošacima nije dobro protumacena, vec im je samo receno da ce poskupljenje struje iznositi 20 posto. A istina je, kako se pokazalo, da je to prosjecno poskupljenje te da je ono u konacnici razlicito - potrošacima s jednotarifnim brojilom struja je poskupjela za oko 18, a onima s dvotarifnim za više od 21 posto.

Osim novog obracuna za struju, gradane su iživcirale i nove uplatnice za plin na kojima su, osim novog obracuna, i nameti koji se dosad nisu placali.

- Najnoviji harac na tanki novcanik gradana došao nam je iz Plinare s novim racunima za svibanj i ne možemo vjerovati da je to sve ustavno, odnosno zakonito. Rijec je, naime, o naknadi za posjedovanje plinomjera koja se u iznosu od 21 kune obracunava svaki mjesec, veli nam citatelj Anselmo Medak.

O cemu se radi upitali smo Deana Kocijancica, direktora pulske Plinare. Kako nam je pojasnio, rijec je o takozvanom fiksnoj naknadi koja se placala do 2007. godine i tada se zvala naknada za plinomjer pa je potrošaci i sada tako zovu. S razlikom što je tada iznosila 7,44 kune, a novouvedena iznosi 20,63 kune. (Piše Borka PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter