Koliko su potkoženi naši zastupnici u parlamentu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od petoro zastupnika iz Istre koji odraduju prvi mandat u Saboru na saborskoj je placi njih cetvoro: gradonacelnik Rovinja Giovanni Sponza, nacelnica Fažane Ada Damjanac, odvjetnik Peda Grbin i bivša obrtnica iz Vineža Nansi Tireli. Od osam istarskih zastupnika jedino Valter Boljuncic nije na saborskoj placi.

- Ne znam kolika ce mi biti saborska placa, ali imam 36 godina radnog staža. Uzela sam saborsku placu da moja ostane opcini, rekla nam je SDP-ova nacelnica Fažane Ada Damjanac.

Ona u vlasništvu ima kucu od 350 kvadrata na dvije etaže u Fažani, dok je s bivšim suprugom suvlasnica stana od 46,54 cetvorna metra takoder u Fažani. Od roditelja je u nasljedstvo dobila 20 tisuca kvadrata poljoprivrednog zemljišta u Marcani. Vec sedam godina ima automobil renault twingo.

- Nemam dionica, nisam kreditno zadužena, nemam skupih satova niti broševa, rekla je Damjanac, ocito aludirajuci i na bivšeg premijera i na bivšu premijerku.

Grbin ulaže u fondove i osiguranja

Peda Grbin
, pulski SDP-ovac, silom je zakona morao staviti svoj odvjetnicki rad u mirovanje jer su posao odvjetnika i onaj saborskog zastupnika nespojivi. Rješenjem Odvjetnicke komore njegov ce ured voditi drugi odvjetnik koji ce završiti predmete u toku, kao i sve one u kojima stranke budu željele da ih zastupa.

Grbin živi u stanu koji je u vlasništvu njegova oca, a koji ga je, pak, dobio u nasljedstvo. Ima 852 dionice HT-a i 37 dionica Adrisa, životno osiguranje s kapitaliziranom štednjom koju procjenjuje na 40-ak tisuca kuna, u drugom mirovinskom stupu ima 50-ak tisuca i u trecem dobrovoljnom stupu 50-ak tisuca kuna, a smatra da njegovi udjeli u investicijskim fondovima, s obzirom na recesiju, trenutno vrijede 50-ak tisuca kuna. Od 2007. ima automobil toyota corolla verso kupljen na leasing.

- Nemam štednje i nemam drugih pokretnina osim onih sentimentalne vrijednosti, rekao nam je Grbin.



Kolika ce joj biti placa, ne zna niti laburistkinja Nansi Tireli, ali bit ce veca od one pocetnicke jer (pot)predsjednicima saborskih odbora pripada naknada, a ona vodi Odbor za ravnopravnost spolova. Imala je 22 godine obrt - konobu u Vinežu - koji je sa zadnjim danom 2011. zatvorila.

- Ne mogu kvalitetno odraditi i jedan i drugi posao, ali i malo sam se umorila nakon 22 godine obrtništva, veli Tireli i priznaje da je ostala dužna državnom proracunu i da ce to biti placeno skidanjem s njene saborske place.

Buduci da je i ona na Trgovackom sudu bila upisana s bivšim suprugom kao 50-postotni suvlasnik poduzeca Diona, svoje je udjele prenijela na jedan odvjetnicki ured iz Rijeke. Zajedno s majkom suvlasnica je kuce u Vinežu u kojoj ima stan od 78 kvadrata. U Labinu je darovnim ugovorom od oca dobila 1.350 kvadrata gradevinskog zemljišta. "To je to", veli Tireli.

Boljuncic prijavio zaradu od najma stana


IDS-ovcu Giovanniju Sponzi gradonacelnicka neto placa bila je 16.506 kuna, a saborska placa na koju prelazi bit ce mu više-manje ista. Nasljedstvom je postao suvlasnik šestine kuce od 80 kvadrata i stana od 70 kvadrata u Rovinju te darovnim ugovorom suvlasnik polovine kuce od 350 kvadrata takoder u Rovinju. Ima moped gilera cija je godina proizvodnje 2004. i automobil toyota yaris proizveden 2007., koji su kupljeni na kredit.

Naslijedio je i trecinu od 200 dionica rovinjske Maistre. Medu obaveze je Sponza u imovinskoj kartici naveo kredit od 25 tisuca eura uzet 2003. koji istjece 2018., kao i mjesecnu alimentaciju od tri tisuce kuna. U listopadu 2010. supruga je otvorila odvjetnicki ured.

Valter Boljuncic
ostaje na profesorskoj placi od oko 14 tisuca kuna na pulskom Sveucilištu Jurja Dobrile. Lani je na kredit kupio automobil kia rio, dok supruga ima deset godina stari ford mondeo. Živi u kuci s prizemljem i dva kata na pulskoj Stoji (on i supruga žive na prvom katu), koju su nasljedivanjem od roditelja dobili on i sestra.

Nasljedivanjem je postao i suvlasnik više zemljišta, i to u polovini od 2.600 kvadrata i oko 1.400 kvadrata poljoprivrednog zemljišta, te 900 kvadrata gradevinskog zemljišta u Ližnjanu, a u jednoj trecini oko 15 tisuca kvadrata šume i u jednoj desetini osam tisuca kvadrata poljoprivrednog zemljišta na Marleri.

Boljuncic dobiva i neke honorare koje je procijenio na 20 do 30 tisuca kuna godišnje. Iznajmljuje manji stan u prizemlju kuce na Stoji što mu donosi godišnji prihod od 20-ak tisuca kuna. Ima i 15 dionica Uljanika još iz doba kada je tamo radio, ali istice da one danas vrijede manje od nominalne vrijednosti.

"Stari" zastupnik Damir Kajin se - nakon što si je omogucio dobivanje povlaštene saborske mirovine - htio pohvaliti koliko je "bogat" pa je u imovinskoj kartici predanoj 18. sijecnja ove godine u pokretnine prvi put upisao Meblovu kuhinju iz 2000. godine za koju nije naveo vrijednost.

Suvlasnik je stana u Buzetu od sto kvadrata koji je procijenio na 400 tisuca kuna, ima garažu od 20 kvadrata koja vrijedi 50 tisuca kuna te 1.350 cetvornih metara njive u Kajinima vrijedne 150 tisuca kuna. Tu je njivu, po podacima iz ranije kartice, kupio u veljaci 2008. i za nju je platio 50 tisuca kuna.

Auto za odlazak u Sabor


Kajin ima automobil renault laguna star devet godina te od 2008. kredit od 50 tisuca kuna. Za suprugu navodi da je "vlasnica predmeta rada u dva ducana koji su u zakupu Grada Pule i Mercatora", na leasing ima kupljena dva vozila (fiat doblo star pet-šest godina i 2,5 godina star nissan qashqai), a godišnja joj je neto placa 50 tisuca kuna. Kajin u kartici piše i da mu sin na štednoj knjižici ima pet tisuca americkih dolara što je dar djedova i baka.

Auto audi A3 kupljen 2008. od place i kredita upravo zbog odlazaka na sjednice Sabora jedina je pokretnina koju ima Tanja Vrbat iz Umaga.

- Moja obitelj ima puno imovine, veli Vrbat koja nije prijavila niti uštedevinu jer se u imovinsku karticu upisuju samo iznosi koji su veci od jednogodišnjih osobnih dohodaka.

Silvano Hrelja
je ovog mjeseca završio otplatu kredita za automobil ford mondeo kupljen 2007. pa mu ostaje još kredit od 200 tisuca kuna iz 2008. uzet na deset godina za završetak gradnje kuce u Puli, koja je u meduvremenu i uredena. Hrelja ima i fiat grande punto od 2006., takoder kupljen na kredit. Supruga ima šumu od 7.500 kvadrata u Vodnjanu i od 2003. automobil fiat stilo. (Selvina BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter