Koliko soba stane u 30-ak kvadrata?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U samo 32 kvadrata životnog prostora honkonški arhitekt Gary Chang svojim je arhitektonskim vizijama uspio ugurati 24 sobe. Ovaj nagradivani arhitekt, vlasnik studija Edge Design, osigurao si je tako saunu, kucno kino i niz ostalih blagodati puno vecih prostora. Kako je to uspio?

Chang je sa šestero clanova obitelji od svoje 14. godine živio u hongkonškoj cetvrti Sai Wan Ho, u stanu koji je izvorno imao tri sobe i dnevni boravak.
"Jedna je soba bila za roditelje, druga za sestre, a treca nije bila za mene, vec smo je iznajmili kako bismo imali dodatne prihode, tako da sam ja zapravo živio u dnevnom boravku", rekao je Chang, koji svojim primjerom nudi rješenje za gusto naseljene gradove u kojima su životni prostori strogo limitiranih kvadrata.

"Misao vodilja je bila da svatko može pažljivije sagledati svoj dom u potrazi za boljom optimizacijom svojih resursa, jer prostor jest resurs. Nema smisla od stana raditi izložbeni primjerak i ne iskoristiti sav dostupan prostor", rekao je Chang, koji se dosjetio umjesto klasicnih zidova u stan instalirati klizne jedinice koje vise sa stropa i mogu se pomicati u razlicite konfiguracije. Transformacija se dogada na jednostavan pomak rucke.

Stan može u jednom trenu biti, uvjetno receno, veliki studio i ne cini se da išta smeta životu u tipicnoj garsonijeri. Vec na sljedeci pomak prostor se pretvara u arenu s nizom stolica na rasklapanje. Obiteljski dom Changovih od 1980. godine renovirao se u cetiri navrata, te njegov stan sada vrijedi umjesto 45.000 dolara – 1,3 milijuna.

Otkad mu je na pamet pala ova inovacija, koju je opisao u knjizi My 32m2 Apartment: A 30-Year Transformation, Chang nema namjeru mijenjati mjesto boravka, pogotovo s obzirom da u Hong Kongu cijene nekretnina nezaustavljivo rastu, te danas kvadrat košta 58.915 hongkonških dolara (cca 7500 USD).


Podijeli: Facebook Twiter