Koliko se zvonika vidi iz Motovuna?

Sudionici orijentacijske utrke Veli Jože (Iva JELETIĆ PRODAN)
Sudionici orijentacijske utrke Veli Jože (Iva JELETIĆ PRODAN)

Prekrasan prvosvibanjski ponedjeljak privukao je veliki broj posjetitelja na tradicionalno motovunsko obilježavanje Praznika rada, koje je proteklo ponajviše u znaku sporta i rekreacije. Čak pedesetak ekipa sa svih strana Istre i šire sudjelovalo je u orijentacijskoj utrci Veli Jože, koja je osim klasičnog trčanja po trasi koju je trebalo utvrditi pomoću kompasa i karte, imala i elemente potrage za blagom. Ekipe su startale s podnožja motovunskog brijega, s Kanala i odmah morale krenuti uzbrdo te proći gotovo cijeli stari grad te uz orijentaciju rješavati i zagonetke.

Jože i Jožić

Neki su zadaci bili jednostavni, primjerice trebalo je pronaći određeno stablo i na njemu ključ za nastavak natjecanja, ali neki su bili i malo složeniji, primjerice trebalo je nabrojati i imenovati svih devet zvonika u okolici koji se za lijepog vremena vide s motovunskog brda. Ostali "ključevi" bili su grbovi, natpisi, godine, imena i ostala znamenja uklesana na drevnim motovunskim zgradama, neke je trebalo prepisati, neke prebrojati, a kako je uvjet bio da bar jedan član ekipe bude mlađi od 14 godina, ova je utrka bila i zanimljiva i napeta igra detekcije za više generacija. Od svih koji su startali, na cilj su stigle 43 ekipe. Prvo mjesto osvojila je ekipa "Bau Bau" za koju su trčali Kijara Flego i Dražen Gadžić, druga je na cilj dotrčala ekipa "Trči, Jože, trči" u sastavu Chiara Rytz i Goran Ljubić, a treća ekipa "Veli Jože bez kompasa" koju su činili Ana Tavić i Teo Sega Sumić. Kako su organizatori tražili da si timovi nadjenu ime koje bi imalo veze s Motovunom i Velim Jožom, navedimo, nevezano za plasman, i nekoliko zanimljivijih naziva ekipa: "Veli Jože bez kompasa", "Brzi kao Andretti", "Desant na Motovun", "Motovunske vile", "Moto i Vuna", "Jože i Jožić", i tako redom.

Off-road utrka

Dok su najmlađi sudionici motovunskih prvomajskih zbivanja trčali po motovunskom starom gradu, oni stariji natjecali su se u cjelodnevnom boćarskom turniru, a srednja generacija posjedala je u džipove te popodne i navečer vozila brzinske ispite u sklopu dvodnevne utrke Motovun off-road, još jedne motovunske prvomajske tradicije. Za sudionike sportskih natjecanja, ali i za sve posjetitelje motovunske prvomajske fešte pripremljen je tradicionalni grah, kojeg je posluživala ekipa volontera na čelu s motovunskim načelnikom Tomislavom Pahovićem.

Najbolji vozači i boćari

U off-road utrci sudjelovalo je pedesetak posada iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Vozači su se natjecali u više kategorija, vozeći po putnoj knjizi i brzinske ispite na poligonu u Motovunu. U kategoriji hard roadbook pobijedila posada Ivo Brgodac - Nenad Jermaniš, dok je u kategoriji soft roadbook najuspješnija bila posada Robert Prodan - Massimo Benčić. U klasi benzinaca preko 2.000 kubika najbolja je bila posada Robert Prodan - Massimo Benčić, među benzincima do 2.000 kubika pobijedila je posada Vedran Šćulac - Alex Šćulac, dok je kod dizelaša najbolja bila posada Sandi Blažević - Anej Martinović. Rekord staze na motovunskom poligonu od 1 minute i 32 sekunde postavila je posada Matej Podgornik - Matjaž Podgornik. U kategoriji juniora najbolja je bila posada Stefano Brajko - Simon Brajko, dok je među vozačicama najuspješnija bila Nikolina Krbavčić Ratoša. Naposljetku, u ukupnom poretku prvo je mjesto osvojila posada Vedran Šćulac - Alex Šćulac, drugo Matej Podgornik - Matjaž Podgornik, a treće Robert Prodan - Massimo Benčić.

U boćarskom turniru natjecalo se 12 parova, a nakon cjelodnevnog nadmetanja pobjedu je odnijela ekipa Špadići (Gregor Daris i Ivan Poropat), drugo mjesto osvojila je ekipa Livaki (Marko Levak, Dino Levak), a treće ekipa Motovuna (Mladen Terek, Edo Garbin). (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter