Koliko se u Puli ceka na pretrage?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na što se najduže ceka i zbog cega? Možemo li se usporediti s drugim bolnicama? Koliko se ceka kod kardiologa? Kod kojih se pretraga i specijalistickih pregleda produžilo cekanje u pulskoj bolnici, a kod kojih je smanjeno i na koji nacin? Cesto se govori da stalno raste broj pretraga i pregleda. Možete li to ilustrirati nekim primjerom? Koliko se prošle godine u odnosu na godinu dana ranije povecao broj pretraga i pregleda?

Navedena smo pitanja još 2. veljace uputili glasnogovorniku Opce bolnice Pula. Premda je od tada zakonski rok za odgovor od 15 dana premašen dva puta, ni do danas glasa cuti nije. U nekoliko smo navrata podsjetili na neodgovorene upite, zadnji put 28. veljace, ali pitanja su i dalje na cekanju.

Pet mjeseci cekanja za holter

Zbog toga nam je preostalo jedino službeno mjesto na kojem se mogu dobiti samo neki traženi podaci - web-stranica Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Na tom je mjestu objavljen prosjecan broj dana cekanja za tri zahvata i devet pretraga.

Prema navedenim podacima za sijecanj ove godine, u Puli se i dalje najduže ceka na ultrazvuk srca - 260 dana - a najkrace na mamografiju, za što uopce nema liste cekanja. Pula je pri vrhu liste cekanja u Hrvatskoj za UZV srca, ali se na istu pretragu još duže ceka u KBC-u Rijeka - 330 dana.



Za stanovnike Istre zanimljiv je podatak da ce se u opatijskoj Thalassotherapiji na UZV srca na red doci brže - za 180 dana, a još brže u Gospicu - za 30 dana.

Kada je rijec o holteru (opet kardiologija), pacijenti pulske bolnice cekaju duže od tri mjeseca, tocnije oko 100 dana. Zbog toga se opet isplati potegnuti do Opatije gdje se na red dolazi za 45 dana. U Rijeci je gore nego u Puli - 150 dana dijeli pacijente do holtera, a u gospickoj se bolnici na njega uopce ne ceka.

Za vecinu drugih pretraga koje navodi nacionalna lista, Pula je u sredini liste po dužini cekanja. To vrijedi i za CT, na što se ceka 45 dana, krace za 15 dana u odnosu na Rijeku. Rijec je o prosjecnim danima cekanja na razlicite vrste ove pretrage.

Pacijenti koji trebaju obaviti ultrazvuk abdomena u Puli ce u prosjeku cekati 30 dana, a na ultrazvuk dojke 35 dana, što je medu najkracim rokovima u Hrvatskoj. U KBC-u Rijeka za UZV dojke dolazi se na red za 180 dana, u KBC-u Zagreb 315, a u Splitu 239 dana. S obzirom na to da se uopce ne ceka za mamografiju, može se reci da je pitanje zaštite toga segmenta ženskog zdravlja u Puli solidno riješeno.

Pulska bolnica bez magnetne rezonance

Kronican problem u Puli je cekanje na kolonoskopiju, po podacima Ministarstva zdravstva na tu se pretragu ceka 90 dana. Isplati se otici do Rijeke, gdje se ceka 59 dana, nasuprot zagrebackim bolnicama oko 150 dana. Veci broj ovih pretraga, a time i duže cekanje, povezuje se s nacionalnim programom ranog otkrivanja raka kolona. Sustav ocito teško apsorbira nacionalnu preventivnu akciju.

Dosta se dugo ceka i na gastroskopiju - 60 dana, dok u Rijeci samo 20. Medutim, povoljni su podaci za operaciju ocne mrene u Puli, gdje se ceka 35 dana, gotovo najkrace u Hrvatskoj. U varaždinskoj bolnici na ovaj se zahvat ceka 495 dana. Uobicajeno dugotrajno cekanje za ugradnju endoproteze koljena u Puli ne prelazi 30 dana, dok je primjerice u Lovranu 450 dana. U lovranskoj se ortopedskoj bolnici na ugradnju endoproteze kuka ceka godinu dana.

Magnetske rezonance u pulskoj bolnici nažalost nema. Mnogi su zbog toga potegnuli sve do Gospica, gdje se na tu pretragu dolazi na red za 60 dana. U Rijeci se ceka 220 dana pa se postavlja pitanje uopce opravdanosti pretrage.

Izgleda da ce se Istranima koji žele obaviti neke pretrage što prije sve više isplatiti odlaziti u Liku jer tamošnja bolnica nema lista cekanja za gastroskopiju, kolonoskopiju i neke druge pretrage. Ocito je predobro opremljena i ekipirana u odnosu na broj osiguranika koji joj gravitiraju. Ili su Licani zdrav narod. (Jasna ORLIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter