Koliko para, toliko muzike!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok mladi i hrabriji još uvijek nisu spremili kupace kostime u ormare, stariji i mudriji razmišljaju o grijanju. Možda i ne bi, da ih na to nisu podsjetile uplatnice iz Elektroistre, odnosno tromjesecne opomene o nadoknadivanju "viškova" koje je struja proizvela uporabom rashladnih klima uredaja. Valja stoga, sjesti i dobro razmisliti s kojim cemo se energentima nadolazece zime zagrijati. Izbora je puno, no oni kao i sve što nas okružuje, imaju svoju cijenu. Dakle, hocemo li izabrati elegantno grijanje uz pomoc struje ili plina, te ono arhaicno s cjepanicama ili naftom, ponajviše ce ovisiti o debljini naših, nažalost, sve tanjih novcanika.

Drvo - ugodno i romanticno

Kad je rijec o grijanju na drva, valja imati na umu da takav nacin predstavlja i najstariji oblik zagrijavanja prostora. Uz to, sama priprema "terena" iziskuje i neke predradnje od izgradnje kamina, preko nabavke cjepanica i njihovog skladištenja u dodatnom i suhom prostoru. Prednosti ovog nacina grijanja, koji osim romanticnog ugodaja koje pružaju cjepanice koje sagorijevaju i pucketaju u kaminu, jest u tome što je grijanje na drva i najprihvatljivije ekološko rješenje, ima relativno nisku cijenu i ne iziskuje ugradnju raznoraznih prikljucaka. Uz to, drvo, kažu zagovaraci ovog nacina grijanja prostora, tijekom sagorijevanja oslobada u atmosferu samo onoliku kolicinu ugljicnog dioksida koliko ga je stablo primilo iz atmosfere tijekom rasta.



Plinsko grijanje – najjednostavnije, ali ne i za Istrane

Odlucimo li se za prirodni plin kao pogonsko gorivo u našem sustavu za grijanje, profitirat cemo i to zahvaljujuci njegovoj energetskoj iskoristivosti i ekološkoj prihvatljivosti. Prirodni plin je ekološki vrlo prihvatljiv jer on jedva da sadrži spojeve sumpora. Uz to, kod njegova se sagorijevanja oslobada vrlo mala kolicina ugljicnog dioksida. Plin je izuzetno prihvatljivo rješenje i kad je rijec o vijeku trajanja i održavanju cijelog sustava za grijanje. No, osnovna pretpostavka za kupnju i ugradnju sustava za grijanje na plin je prikljucak na lokalnu ili gradsku plinsku mrežu, što u vecini gradova Istre, izuzev dijela Pule još uvijek nije izvedivo jer nema plinskih instalacija.

Loživo ulje jedino uz spremnik za skladištenje
Kada je rijec o loživom ulju, valja imati na umu da taj nacin grijanja zahtijeva i zasebni spremnik. Na tržištu je moguce pronaci najrazlicitije velicine i oblike spremnika za loživo ulje koji se instaliraju u za to odvojenim prostorima. Uz one najcešce instalirane na podu, postoje i odredene izvedbe visecih spremnika za loživo ulje. U usporedbi sa sustavom za grijanje na plin, nisu zanemarivi niti troškovi održavanja spremnika za loživo ulje. Energetska iskoristiva moc loživog ulja manja je od energetske iskoristivosti plina, no prednost korištenja lož ulja je u tome što ga možemo spremiti u odgovarajuci spremnik i na taj nacin dugorocno planirati troškove oko grijanja.

Grijanje na struju

U moru razlicitih mogucnosti, grijanje na struju jedno je od najelegantnijih, pa i najcišcih nacina zagrijavanja prostora. Pritiskom na jedno puce ukljucujemo/iskljucujemo, a drugim odredujemo temperaturu, trecim palimo timer…U odnosu na druge vrste grijanja, kod korištenja elektricne energije nema curenja, zacepljivanja, cišcenja dimnjaka i kamina, poplava ili gušenja, a izbor nacina zagrijavanja je velik - od radijatora, preko ploca, klima te atraktivnog podnog grijanja. Mana najelegantnijeg nacina zagrijavanja prostorija je u njegovoj cijeni. Struja je i cesto najskuplji energent za kojeg nikad necete sa sigurnošcu znati koliko ce vas na kraju krajeva (ili zime) stajati.


Podijeli: Facebook Twiter