Koliko košta besplatno školovanje?

(Goran MEHKEK/CROPIX)
(Goran MEHKEK/CROPIX)

Točno je osam dana do početka nastavne godine i u zraku se već dobro osjeća užurbanost početka škole. U knjižare su već prošli tjedan stigli paketi udžbenika i radnih bilježnica, a na policama se nudi široka paleta školskih torbi i ruksaka, pernica i bilježnica. Roditelji se hvataju za glavu pitajući se koliko će ih ove godine koštati "besplatno" školovanje za njihovo dijete. Naime, kompleti udžbenika za prvašiće košta od 500 do 600 kuna, dok se za osmaše kreće oko 1.700 do 1.800 kuna, a za srednjoškolce cijene se penju i do 2.000 kuna.

Cijene se školskih ruksaka kreću do 70 do 750 kuna, pa sve do više od 1.000 kuna. Kad se pribroje troškovi bilježnica koji se kreću od dvije-tri kune za pisanice do 15-ak kuna za veće formate s tvrdim uvezom, pa zatim likovne mape, vodene bojice, kistovi, plastelin, ravnala, trokut, šestar i ostali pribor, troškovima kao da nema kraja.

Učenice osmog razreda Leticija Rovis i Ana Ivankić, koje su u jednoj knjižari upravo birale bilježnice, kažu da prvenstveno gledaju cijenu, a ne toliko sviđa li im se dizajn ili ne.

- Većinu smo knjiga dobili iz druge ruke, tako da ćemo kupiti samo radne bilježnice i neke udžbenike za što ćemo potrošiti oko 200 kuna. Kad zbrojimo sav školski pribor, patike, trenerku, garderobu koju moramo obnoviti, naše će roditelji će to skupo doći, u svakom slučaju mnogo više od 500 kuna. Mislimo da je školski pribor preskup, da bi morao biti jeftiniji, kažu učenice pulske škole Veli vrh gdje je također organizirana razmjena udžbenika kako bi se obiteljima smanjio trošak opremanja školaraca.

Da stvar bude gora, pravo na potpuno besplatne školske knjige u Hrvatskoj nemaju više ni socijalno ugrožene obitelji. Naime, nakon ožujka 2012. godine kad je donesen novi Zakon o socijalnoj skrbi prepolovile su se potpore. Osim korisnika stalnih pomoći i djece iz udomiteljskih obitelji, pravo na pomoć pri kupnji udžbenika mogu ostvariti i druge osobe koje centru za socijalnu pomoć dostave dokumentaciju koja dokazuje teški materijalni položaj i račun o kupljenim udžbenicima. (M. JERIN)

CIJELI TEKST U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter