Koliko je multimilijunaša u Hrvatskoj?

Ilustracija (arhiva)
Ilustracija (arhiva)

Nakon što je prije nekoliko dana Caritas Biskupske konferencije BiH objavio da gotovo polovica stanovništva Bosne i Hercegovine živi na rubu siromaštva, pozivajući se na raspoložive statističke pokazatelje o tome kako oko 18 posto stanovništva te zemlje živi ispod granice kritičnog siromaštva, dok se 48 posto nalazi na rubu siromaštva ili socijalne isključenosti, danas su banjalučke Nezavisne novine objavile da je u proteklih devetnaest mjeseci BiH postala bogatija za pet novih multimilijunaša koji navodno raspolažu bogatstvom većim od 30 milijuna dolara. 

"U BiH živi 90 multimilijunaša i to je rast za pet osoba ili 5,9 posto u odnosu na 2012. godinu. Kapital s kojim raspolažu procjenjuje se na oko devet milijardi dolara", ustvrdio je Fauzi Ahmad, direktor komunikacija tvrtke Wealth-X iz Singapura, specijalizirane za prikupljanje informacija o bogatim osobama diljem svijeta. 

Vodeća u regiji, po podacima Welath-X« ipak je Hrvatska koja s 280 multimilijunaša zauzima 23. mjesto na europskom kontinentu. Broj multimilijunaša u našoj zemlji porastao je za 20 osoba, budući da je prema lanjskim podacima u Hrvatskoj živjelo 260 multimlijunaša.

BiH je po rastu broja superbogataša sada blizu Srbije, koja je trenutačno s njih 100 na 29. mjestu u Europi. Osim ove tri države niti jedna bivša jugoslovenska republika nema ovoliki broj superbogataša, čak ni razvijenija Slovenija, koja je godinama punopravna članica EU.

Zemlja s najviše multimijunaša u Europi je Njemačka, na drugom mjestu je Velika Britanija, a treća je Švicarska.

Prema metodologiji koju primjenjuje »Wealth-X«, svaki pojedinac čije bogatstvo prelazi 30 milijuna dolara spada u kategoriju multimilijunaša. U bogatstvo se ubrajaju gotovina, nekretnine, umjetnine, zrakoplovi, helikopteri i luksuzni automobili te dionice. (Hina/NL)


Podijeli: Facebook Twiter