Koliko ce vruce biti ljeto u Areni?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je prošlo 100 dana otkad je u novinama objavljen prvi javni poziv za dodjelu termina za održavanje ljetnih glazbeno-scenskih programa u pulskoj Areni za 2011., dosad je, kako neslužbeno saznajemo, stiglo pet-šest prijava.

Povjerenstvo za ljetne programe koncem prošle godine dalo je suglasnost jedino za koncert talijanske zvijezde Zucchera, i to 18. lipnja, a dogodi li se, bit ce to nakon 2002. i 2007. njegov treci nastup u pulskom amfiteatru.

Neslužbeno, povjerenstvo ce još raspravljati o prijavi za koncert americkog kantautora Jacka Johnsona. Rijec je o uspješnom 36-godišnjem pop-rock pjevacu i glazbeniku s Havaja, nekad uspješnom surferu. Najpoznatija mu je pjesma "Upside Down" koja je polucila velik komercijalni uspjeh, posluživši kao glazba u animiranom filmu "Curious George".

Iako možda manje poznat u našim krajevima, o njegovoj popularnosti i slušanosti govori podatak da mu balada "Better Togheter" ima više od 16 milijuna posjeta na YouTubeu! U desetogodišnjoj karijeri prodao je osam milijuna albuma. Od zapaženog debitantskog albuma 2001. "Brushfire Fairytales" do danas izdao je pet studijskih albuma, a zadnji, "To the See", objavio je prošle godine.





Ovog bi ljeta u Areni mogao nastupiti Tony Cetinski, no povjerenstvo ce o toj prijavi još raspravljati. Treba podsjetiti da je prošlog ljeta Cetinski otkazao koncert u pulskoj Areni, a njegova menadžerica i supruga Ivana Nobilo Cetinski tada je krivnju usmjerila na Grad Pulu, prozivajuci ih zbog ignorantskog ponašanja i odugovlacenja u dodjeli termina zbog cega nisu mogli reagirati odgovarajucom marketinškom kampanjom.

Kako saznajemo, jedan je zadarski promotor htio organizirati koncert klapa u Areni; nije rijec o Ljubi Stipišicu, no tu prijavu povjerenstvo je odbilo zbog nepotpune dokumentacije.

O pulskom gostovanju jedne velike americke rock grupe zasad tek razmišljaju izvjesni hrvatski organizatori, pa bi objava naziva te grupe u ovom trenutku bila za njih i štetna i neprofesionalna.

Zucchero, inace, na službenim stranicama još ne najavljuje pulsko gostovanje, a turneja na kojoj promovira posljednji album "Chocabeck" zasad je popunjena do 14. lipnja (cetiri dana prije Arene), kada nastupa u Ženevi, a prije toga ce cak pet veceri nastupiti u veronskoj areni.

No, kada povjerenstvo i da prethodnu suglasnost, kao u slucaju Zucchera, to ne znaci da ce se taj koncert i dogoditi.

Da bi koncert dobio konacnu potvrdu pulskog gradonacelnika, a sukladno novom Pravilniku za održavanje ljetnih programa u amfiteatru donesenom 29. rujna 2010., organizator je dužan u roku od 30 dana od dobivanja suglasnosti Arheološkom muzeju Istre uplatiti kaparu od 7.500 kuna te dostaviti ugovor s izvodacem ili agencijom koja ga zastupa. Ako to organizator ne ucini u zadanom roku, smatrat ce se da je odustao od koncerta.

Inace, po novome se u Areni za trajanje dvoipolmjesecne sezone (od 15. lipnja do 31. kolovoza) može održati najviše deset glazbeno-scenskih programa. Isto tako, nema više roka za prijave (prošle je godine to bilo do 15. veljace), vec je sada natjecaj otvoren sve do popune deset termina.

Nakon što su uoci prošle ljetne sezone dali crveno svjetlo Thompsonu, Halidu Bešlicu, Ribljoj corbi, Davidu Ickeu, gladijatorskim igarama i još nekim manjim programima, tek treba vidjeti hoce li i koliko ove godine koncerata zabraniti šestoclano Povjerenstvo za ljetne programe u amfiteatru koje cine jucer nedostupni Bernard Zenzerovic (predsjednik), Erik Lukšic, Sanja Cinkopan Korotaj, Darko Komšo, Veljko Ujcic i Željko Markovic.

Amfiteatar, prema novom pravilniku, mogu dobiti organizatori programa koji zadovoljavaju kljucni kriterij - visoku umjetnicku kvalitetu i sadržaj primjeren spomeniku koji ima status kulturnog dobra nacionalnog znacenja. U prosudbi ce takoder važna biti i vjerodostojnost i kontinuitet rada organizatora.

Treba podsjetiti da u odnosu na stari pravilnik nema više spornog clanka koji je, osim pulskom filmskom festivalu, izrijekom davao Histria Festivalu prioritet kod raspodjele termina u Areni. Toj je tvrtki prošlog ljeta zbog neplacenih dugova bila onemogucena organizacija koncerata u Areni. Kako saznajemo, zasad Histria Festival nije prijavio niti jedan program za Arenu.


Podijeli: Facebook Twiter