Koliko ce Talijana ljetovati u Istri?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ni ove godine u Italiji ne cvjetaju ruže. Zbog loše ekonomske situacije na djelu je štednja u svakom segmentu svakodnevnog života talijanskih gradana. A to znaci da ce se štedjeti i na putovanjima, odnosno godišnjim odmorima, što se moglo osjetiti i na nedavno održanom turistickom sajmu BIT u Milanu. Bio je to ujedno i prvi izravan test raspoloženja široke publike te ocekivanja touroperatora za 2012. godinu.

- Još nisu objavljeni svi ljetni katalozi, a zbog poznate karakteristike kasnog bukinga na talijanskom tržištu, touroperatori ne raspolažu relevantnim podacima. Njihove prognoze su vrlo suzdržane i neodredene. Optimizam iskazuju ponudom obimnih programa putovanja i odmora, ali nitko od njih nije siguran u rezultate, kaže Dario Matoševic iz predstavništva Hrvatske turisticke zajednice u Milanu.

Objašnjava da je glavni razlog takvoj situaciji što su talijanske obitelji opterecene novim davanjima i porastom cijena, a gospodarstvo se nalazi u recesiji. Zato Talijani s pesimizmom gledaju na ovu godinu, a 80 posto njih prisiljeno je smanjivati troškove, i to kod nabave odjece i obuce, odmora i predmeta za kucu. Potvrdila je to i posjecenost ovog, najznacajnijeg talijanskog turistickog sajma, koja je pala u odnosu na lani.

- Sajam turizma je samo potvrdio trenutno stanje: imali smo 89 tisuca posjetitelja, što je za 11 posto manje nego prošle godine. Ipak, Hrvatska je zabilježila dobar interes prisutne publike, a touroperatori koji plasiraju našu ponudu ostaju optimisti. Optimizam baziraju na prošloj godini, u kojoj je zabilježen porast dolazaka Talijana za 13 posto iako je na tržištu vec vladala kriza. Iz pozitivnih ocekivanja prema Hrvatskoj proizlaze i novosti, kao što su najavljeni letovi iz Bergama, odnosno nastavak letova sa Sicilije prema našoj obali, zakljucuje Matoševic.

Inace, prošla je godina što se tice talijanskih turista bila cak i dobra, s obzirom na vrlo loše prognoze uoci samog ferragosta. Tada je objavljeno da ce manje Talijana putovati na odmor, da ce im boravci biti kraci te da ce manje trošiti. Tamošnji mediji objavili su procjenu da ce na odmor putovati cak šest milijuna talijanskih gradana manje nego godinu ranije. Na kraju je ipak sezona u Istri, gdje dolazi najviše Talijana kada je Hrvatska u pitanju, završila dobro - ostvareno je nešto više nocenja i dolazaka nego 2010. godine, odnosno 413 tisuca dolazaka (plus pet posto) i 2,1 milijun nocenja (plus cetiri posto). (B. BAN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter