"Kolica koja rastu s djetetom" na popisu HZZO-a

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Na posljednjoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) izmijenjen je popis ortopedskih i drugih pomagala, a najveća novost je uvrštenje u taj popis novog inovativnog pomagala za djecu. To su modularna dječja invalidska kolica za prilagodbu i pozicioniranje, takozvana kolica koja "rastu s djetetom".

Na listi HZZO-a uvrštena su i brojna druga ortopedska pomagala poput invalidskih kolica, štaka, hodalica, uređaja za očitavanje šećera u krvi, lanceta te obloga za rane. U HZZO-u ističu kako će sva nova pomagala omogućiti brojne nove terapijske mogućnosti za osiguranike, kao i očuvanje kvalitete i dostupnosti pomagala uz racionalizaciju troškova.

HZZO je donio odluku i o stavljanju na svoju listu ukupno 99 novih oblika lijekova. Na osnovnu listu stavljen je lijek za liječenje kroničnog hepatitisa C, zatim lijekovi za liječenje HIV-infekcija, karcinoma debelog crijeva te bubrega.

Dopunsko zdravstveno osiguranje HZZO-a također uvodi i nove pogodnosti za korisnike. Nakon što je u studenom prošle godine aktivacijski rok police skraćen s 30 na 15 dana, uvodi se novina za ugovaratelje koji kasne s plaćanjem. Ukoliko se polica raskine zbog nastalih dugovanja u plaćanju, nakon podmirenog dugovanja, ugovaratelj može zatražiti aktivaciju nove police koja onda vrijedi od dana raskida prethodno važeće police. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter