Kolektivni ugovori više ne vrijede vjecno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je na sjednici u srijedu usvojila nacrt prijedloga zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje.

Stupanjem na snagu zakona prestaje važiti odredba clanka 262. ZOR-a koja omogucuje neograniceno produženje kolektivnih ugovora. Kolektivni ugovori koji su istekli prestali bi se primjenjivati nakon tri mjeseca, izvijestio je Mirando Mrsic, ministar rada i mirovinskog sustava.

Celnici koalicije Saveza samostalnih sindikata (SSSH) i Hrvatske udruge sindikata (HSU) oštro su se danas u Splitu usprotivili prijedlogu zakona o reprezentativnosti, ocijenivši ga "kukavicjim jajem Kukuriku koalicije".

"Zakonom o reprezentativnosti želi se mijenjati Zakon o radu (ZOR), a usporedo s tim vlada se zaklinje kako oni to ne rade. Ova Vlada na taj nacin mijenja naše najvrednije steceno pravo, a to je produžena primjena kolektivnog ugovora", rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel na konferenciji za novinare u Splitu u kojem su se celnici SSSH i HSU-a sastali s predstavnicima sindikalnih podružnica dalmatinskih županija.

Novosel kaže kako do sada ni jedna vlada nije radila ovo što to radi ova. "One su kroz Zakon o radu umanjivale radnicka prava, ali ovo sada je niski nacin da se kroz jedan zakon mijenja naš osnovni, Zakon o radu i da nam se mijenja institut zbog kojeg smo 2010. prikupili više od 700.000 potpisa. Sada ce se ti potpisi ocito morati ponovno aktivirati i mi cemo od Sabora tražiti da ih izvade", rekao je Novosel.

Podsjetio je da je u lipnju 2010. sadašnji premijer Zoran Milanovic stavio potpis za referendum protiv izmjena ZOR-a. Pozivao je sve gradane da potpišu, a danas radi isto što je radila i prethodna Vlada, kazao je Novosel i najavio da ce sindikati povuci sve pravne mehanizme u zemlji i izvan nje kako bi zaštitili radnicka prava. "Bude li potrebe poduzet cemo i oblike industrijske akcije", rekao je. (Hina)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter