Kolektivni lokalpatriotizam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nevjerojatnim koncertom rijeckih Disco 'n' Action sinoc je u klubu Uljanik završio 6. festival Viva la Pola!. Ovogodišnje izdanje još uvijek mladog pulskog miš-maš festivala naucilo nas je mnoge stvari - da Rijeka ima odlicne bendove, da su Puljani ustrajni u svom odbijanju dolaženja na koncerte prije 22 sata, da svjetska slava malo vrijedi kraj domacih favorita i da gothicari izgledaju bedasto na danjem svjetlu.

Puljani i bosanskohercegovacki Dubioza kolektiv gaje duboku ljubavnu vezu vec godinama, stoga malo cudi što su kolektivci osvojili najviše publike druge veceri prisvojivši status glavnih zvijezda. Ipak, sve zasluženo - žestoki riffovi i hip-hop ritmovi te abnormalne kolicine energije isporucene s bine ucinili su njihov koncert jednim od najboljih koje su ikad održali u Puli.

Iako bismo najradije rekli da je na teškom egotripu, Antitodor je izjavom "Uvijek slušam da neke zvijezde dolaze na Viva la Polu!, a onda poslije svi kažu da smo mi bili najbolji" bio sasvim u pravu. Uz pregršt starih i pokoji novi hit, puno kreveljenja, poganja mladih masa i poneki masni vic, bez pretjeranog lokalpatriotizma možemo reci da je Todor uz Dubiozu odnio vecer.

Britanski Deadline imaju zarazne melodije, odlican vokal, žestoke riffove, atraktivan scenski nastup, a sinoc su imali i peh da je Antitodor svirao prije njih jer su nakon njega zvucali odviše prazno i MTV-evski, što se ocitovalo i na manjem broju publike koja se ozbiljnije aktivirala tek pri kraju koncerta.

Rijecki Morso bili su onaj bend prekretnica tijekom cijeg se nastupa ekipa pocinje skupljati u vecem broju. Za ljubitelje lakih punk nota i one koji su samo htjeli pustiti mozak na pašu pobrinuli su se srpski pop punkeri Super s karamelom. Vesela i zarazna glazba nije mogla sakriti cinjenicu da im pjevacice malo štekaju, što nije smetalo prvim redovima publike da se divlje bacakaju kao da se radi o nekom odlicnom HC bendu.

Da dobar razglas cuda cini, osjetili su malobrojni ranoranioci koji su poslušali prvi bend veceri - pulski Equinoxe u svom njihovom hard rock metal sjaju. Iste škatule nisu išle toliko na ruku i karlovackom Downcast Artu, koji je promovirajuci svoj demo u symphonic gothic maniri silovao In Flamese i svejedno pokupio dosta ovacija okupljenih metaloljubaca. Nešto lošije je prošao zadnji metal bend za zagrijavanje - Omega Lithium.


Podijeli: Facebook Twiter