Kolejani u Gologorici: Vršte doli klobasice

Gologorički kolejani
Gologorički kolejani

Na blagdan Bogojavljenja ili Sveta tri kralja Gologoričani se pokoljenjima okupljaju u kolejane. Ova se tradicija, koliko pamćenja sežu, nikad nije prekidala, pa se tako i sinoć Gologoricom zaorila koledva.

Kolejanje se odvija prema ustaljenom ritualu. Prije pjesme jedan od kolejana pokuca na vrata zamračene kuće i od domaćina zatraži dopuštenje da se zapjeva pred njegovim domom. Naravno, domaćin na taj upit odgovara potvrdno i tada po tradiciji, predvođeni prvim glasom Otavija Krošnjaka, kolejani zapjevaju stari napjev.

Nakon pjesme kolejani u zboru izgovaraju: "Gospodari, gospodarice, stanite gori na stolice, vršte doli klobasice. Novemu letu veselimo se, mlademu Kralju poklonimo se". Domaćin nakon toga kolejane poziva u kuću gdje ih časti vinom, orasima i kobasicama.

U novije vrijeme običaji su ponešto izmijenjeni pa stol biva obogaćen i nekim drugim slasticama i jelima uz koja vino dobro prija. Nakon što su s domaćinima izmijenili čestitke, kolejani u kući, kao zahvalnost za čašćenje, otpjevaju jednu tradicionalnu božićnu ili popularnu pjesmu po izboru Borisa Salamuna, zaduženog za zabavni dio programa kolejana.

Nekoć se koledvati počelo odmah po Božiću i to najprije po okolnim selima, a tek pred Sveta tri kralja po Gologorici. Pohod "gradom", kako ljudi iz tog kraja nazivaju Gologoricu, kolejani su počinjali pred župnom kućom, gdje ih je župnik blagoslovio.

Koledvalo se pred svakom kućom, osim onima u kojima je tijekom minule godine netko umro ili ležao teški bolesnik. Nekada je kolejane činila skupina od pet-šest ljudi, a danas se zna okupiti i tridesetak kolejana koji pjesmom sumještane pozivaju da u veselju proslave Božić i zakorače u novu godinu. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter