Kolege protiv Dorotee Lazanin Jelenc

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koordinacija sindikata HRT-a i Izvršni odbor Hrvatskoga novinarskog društva na HRT-u oštro prosvjeduju protiv zapošljavanja Dorotee Lazanin Jelenc na mjestu glasnogovornice HRT-a. Pismeno ocitovanje uruceno je kompletnom ravnateljstvu HRT-a na celu s v.d. glavnim ravnateljem Josipom Popovcem.

U prosvjednom tekstu predsjednik ogranka HND-a pri HRT-u Nikola Kristic i predsjedavajuca Koordinacije sindikata HRT-a Sanja Šegedin-Mirivosky pozivaju ravnateljstvo da odustane od sklapanja radnog odnosa iz nekoliko razloga.

- Prvo zato što je nakon mnogobrojnih otkazivanja vanjskim suradnicima ravnateljstvo obecalo da zapošljavanja novih ljudi nece biti, a pri zapošljavanju striktno ce se voditi racuna da se nužna radna mjesta popunjavaju ljudima koji su se svojim radom dokazali u kuci, stoji u pismu.

Sindikati i ogranak HND-a protive se i zato što je rijec o djelatnici koja je vec jednom radila na HRT-u, otišla zatim na RTL i ponovno se vraca što je, smatraju, protivno svim etickim kodeksima ponašanja u medijskom prostoru, iako "ne sumnjaju u kvalitete Dorotee Lazanin Jelenc".

Na koncu, istice se i da je glasnogovornica vec izjavila da na HRT dolazi "zbog normalnijeg radnog vremena i troje male djece". Stoga se autori pisma pitaju što to znaci, odnosno dobiva li HRT još jednog djelatnika koji misli da se na HRT-u može lagodno raditi za dobru placu?

Uprava je svoju reakciju na prosvjedno pismo tek najavila, i to za pocetak sljedeceg tjedna. A dok prisavski kuloari odluku Dorotee Lazanin Jelenc drže jednako "pametnom" kao što bi danas bilo pametno silom postati prijatelj bivšem premijeru, oni koji imaju tržišnog potencijala na HTV-u sve su skloniji promjeni sredine. S celnicima konkurentskih televizijskih kuca pregovaraju mnogi, a navodno o odlasku razmišljaju cak i oni koji su bukvalno narasli na HTV-u, poput, primjerice, Lamije Aleckovic.


Podijeli: Facebook Twiter