"Kolarići" u INK-u: Kad emocije nadjačaju inovacije

Zdenka Višković Vukić i Elis Lovrić u molitvi (M. ANGELINI)
Zdenka Višković Vukić i Elis Lovrić u molitvi (M. ANGELINI)

Premijera glazbeno-scenske kolajne "Kolarići" u režiji Elis Lovrić, inspirirane poezijom Zdenke Višković Vukić, igrala je sinoć u Istarskom narodnom kazalištu-Gradskom kazalištu Pula. Unatoč tome što je izvedba bila popraćena 3D hologramskim projekcijama i izravnim live streamom na internetskim stranicama Medvid produkcije, ono što će publika ponajviše pamtiti jest širok raspon emocija koje se protežu kroz stihove Višković Vukić te jasan i moćan glas labinske kantautorice i glumice Elis Lovrić.

U centru glazbeno-scenske kolajne je istarska žena koja ljubi, plače, čezne, moli, želi, zahtijeva i, u konačnici, živi. Kantautorica Lovrić odabrala je oko 20 djela iz poetskog i proznog opusa labinske pjesnikinje Zdenke Višković Vukić, uglazbila ih, ali i recitirala pa su svi ti aspekti hrabrog i iskrenog života jedne žene uprizoreni na sceni. U tome su joj pomogli kolege glazbenici Bika Blasko (violončelo, vokal), Stjepan Večković (gajde, mih, dvojnice) i Jenny Brković (vokal).

Gotovo svi tekstovi su na labinskoj čakavici koja u izvedbi Elis Lovrić dobiva na melodioznosti, ali koja u onim zajedljivim i šaljivim stihovima pruža uvid u iskonsku snagu tog dijalekta. Upravo su ti "vrckavi" stihovi najviše nasmijali publiku koja je s pažnjom slušala svaku riječ i pokušala odgonetnuti njen smisao. Labinska čakavica nije svima razumljiva što nije bila prepreka za uživanje u izvedbi.

Inovativnost "Kolarića" leži prvenstveno u uporabi 3D hologramske projekcije pa smo tako na sceni imali zvjezdano nebo, ali i dvije Elis Lovrić koje se nadopunjuju. Iako efektne, ove tehnološke inovacije pale su u drugi plan jer je snaga glazbe i stiha u svakom trenutku predstave prednjačila. Za sam kraj na binu se popela i Zdenka Višković Vukić koja je zajedno s Elis Lovrić recitirala stihove iz njene intimne molitve. Višković Vukić se zahvalila publici i ponajviše kantautorici koja je njene stihove pretvorila u nešto više.

U stvaranju predstave sudjelovali su još i Edi Martinčić (oblikovatelj svjetla), Marko Krajšek (oblikovatelj tona, videa i 3D holograma), Kristina Nefat (kostimografkinja), Manuel Kaučić (organizator i inspicijent), Josip Dimić (ilustracije), Zvjezdana Vukić (dizajn), Goran Šaponja (voditelj pozornice), Dario Družeta (voditelj svjetla), Miodrag Flego (voditelj tona), Desanka Janković (voditeljica krojačke radionice i fundusa, garderobijerka, rekviziterka) i Manuel Ćulibrk (tehničar rasvjete). Predstava "Kolarići" je koprodukcija INK-a i Akcent studija iz Rapca. (B. VINCEK; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter