Kolakušić: Tražio sam ocjenu ustavnosti 11 članaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić predao je danas na Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi (ZFPPN)

Kolakušić je u zgradu najvišeg pravosudnog tijela na Markovu trgu došao oko 10 sati, a medije je prije toga obavijestio u koje će vrijeme predati zahtjev.

"Temeljni razlog za ocjenu ustavnosti zakona je činjenica da je u njemu navedeno da dužnik sam ispituje tražbinu, da vjerovnici nemaju nikakvu zaštitu u sudskom postupku te ukoliko vjerovnik ospori tražbinu oni ne mogu voditi niti jedan postupak u kojemu će utvrđivati da imaju valjanu tražbinu", kazao je Kolakušić.

Dodao je da je na ta dva temelja tražio ocjenu ustavnosti ukupno 11 zakonskih članaka.

Nešto kasnije medijima je s Trgovačkog suda poslan i cijeli tekst zahtjeva, kao i sučev životopis.

Najavivši da će od Ustavnog suda tražiti ocjenu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi sudac Kolakušić je 22. srpnja zaustavio predstečajnu nagodbu u tvrtki Dalekovod, a ministar financija Slavko Linić prokomentirao je da je zgrožen sučevom odlukom. Ocijenio je i da takva odluka pokazuje kolika je pravna nesigurnost u Hrvatskoj, jer su mnogi suci već prihvatili nagodbe u drugim slučajevima.

U priopćenju koje je potom proslijedio medijima Kolakušić je pojasnio da je podržavao početnu ideju predstečajnih nagodbi, ali da je primjena tog Zakona dovela je do povreda Ustava i ostalih zakona.

Ministrovo "obrušavanje" na suca osudila je Udruga hrvatskih sudaca, no predsjednik Vrhovnog suda i ministar pravosuđa zaključili su da u tom slučaju nije bilo riječi o pritisku na pravosuđe. I predsjednik Republike Ivo Josipović kazao je da Linićevu reakciju smatra razumljivom, a postupak suca Kolakušića legitimnim.

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec objasnila je da će zahtjev suca Kolakušića biti prihvaćen u razmatranje čak i ako stigne bez potpisa predsjednika Trgovačkog suda.

Kolakušić je ispred Ustavnog suda kazao da je "zahtjev podnio trgovački sud po sucu Mislavu Kolakušiću kao sucu u pojedinačnom, konkretnom predmetu" te da se od "strane podnositelja" smatra kao valjano podnesen. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter