Koktel vještina, iskustava i profila

Šesnaestogodišnji Devin Juraj iznenadio je pričom ali i plesnom točkom
Šesnaestogodišnji Devin Juraj iznenadio je pričom ali i plesnom točkom

U pulskom muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca održana je druga konferencija TEDxPula čija je tema bila Koktel ideja. Ta tema ove godine odabrana kako bi se naglasila ideja TEDx-a o kombinaciji različitih vještina, iskustava i profila devetero govornika koji su mnogobrojnoj publici prenijeli ideje vrijedne širenja, što je i krilatica TEDx-a, a za to su na raspolaganju imali od tri do 18 minuta. Vezano uz temu konferencije publika je u pauzi mogla uživati u pravim koktelima koje je pripremao nagrađivani barman Marko Ristić.

Konferencija je započela govorom mlade multimedijalne umjetnice Maje Radešić, čija je izložba "Luminous body" trenutno postavljena u ovom prostoru. Šesnaestogodišnji Devin Juraj iznenadio je pričom ali i plesnom točkom. Dr. sc. Elena Uljančić-Vekić govorila je o povijesti u funkciji društvenog zajedništva, a stand up komičar i humanitarac Zoran Todorović-Todor pričao je o jednakosti svih ljudi. Kraj prve sesije obilježio je govor žminjskog arhitekta Branka Orbanića koji je prenio svoj stav o ambijentu istarske arhitekture.

U drugom dijelu konferencije publiku je virtuoznim umijećem zadivio glazbenik Franko Krajcar, dok je energoterapeut Damir Šturman svojom pričom otkrio kako pronaći mir. Ironwoman Đurđica Orepić dirnula je svojom pričom o psihičkoj i fizičkoj izdržljivosti, a mladi poduzetnik Arian Santrač motivirao je mlade da ostanu u Hrvatskoj. Moderator konferencije koja je održana uz podršku Arheološkog muzeja Istre bio je pulski glumac Rade Radolović, a svi nastupi će se moći uskoro pogledati na YouTube kanalu TEDxPula.

TED je neprofitna organizacija kojoj je cilj širenje vrijednih ideja, dok su TEDx samostalno organizirani događaji diljem svijeta, pod TED licencom i pravilima. Uz nositeljicu licence TEDxPula Larisu Kontošić, u organizacijskom timu nalaze se i Roberta Kontošić, Albert Vošćon i Davor Rapić, a svi su oni članovi Udruge mladih za promicanje znanosti i inovacija LUČE iz Barbana. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter