Kokot slika stratosferu, slojeve zemlje i unutrašnjost čovjeka

S predstavljanje monografije Eugena Kokota
S predstavljanje monografije Eugena Kokota

U polivalentnoj dvorani Gradske knjižnice Labin je povodom obilježavanje 96. obljetnice Labinske republike održano predstavljanje monografije Eugena Kokota, autora Milana Bešlića.

Monografiju je u studenome prošle godine objavio zagrebački AGM. Uz Bešlića i Kokota o knjizi su govorili povjesničari umjetnosti Ervin Dubrović i Berislav Valušek.

Ervin Dubrović je rekao da Kokot spada u one umjetnike koji se kreću na liniji apstrakcije, ali ne prelaze potpuno u neasocijativnu umjetnost.

- On kao da slika stratosferu, slojeve zemlje ili unutrašnjost čovjeka, kazao je Dubrović i naglasio da se iz monografije vidi da je Kokotu, Istra zavičaj.

- Kokot je i apstraktan i figurativan u isto vrijeme jer nadrealističkom metodom spajanja poznatih, figurativnih oblika u nepoznate apstraktne spojeve stvara taj začudni dojam i osjećaj poznatog - nepoznatog, figurativno-apstraktnog, rekao je Berislav Valušek.

Bešlić je naglasio da se za Kokota, bez patetike, može reći da je vrstan znalac među rijetkim današnjim hrvatskim znalcima samog slikarskog zanata, te da ga kada je riječ o slikanju fresaka "pod obavezno" moramo nazvati majstorom.

Kokot se u svojem obraćanju zahvalio svima na trudu oko izrade monografije te pojasnio kako u njemu samome nastane neka energija prije samog slikanja. Tu energiju potakne glazba koju u to vrijeme sluša te ga nadahne na stvaranje umjetničkih djela.

Okupljene je u ime Grada Labina pozdravio zamjenik gradonačelnika Zoran Rajković, a u uvodnom dijelu nastupila je harmonikašica Matea Hrelja, učenica petog razreda Osnovne umjetničke škole Matka Brajše Rašana, a program je moderirala Loredana Ružić Modrušan, viša savjetnica za kulturu, informiranje i odnose s javnošću u Gradu Labinu. (A. ŠĆULAC)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter