Koka smo cekali od 1958.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon sinocnje svecanosti otvaranja završene s nimalo svecanim vatrometom, koji je razocarao pa cak i naljutio Puljane, današnji festivalski dan za novinare je poceo radno, no sporog tempa. Nakon što su kriticari pogledali detektivski film za djecu "Koko i duhovi" redatelja Daniela Kušana filmska ekipa predstavila se novinarima u festivalskoj bazi - Circolu.

- Ovaj smo film cekali od 1958., kada je roman objavljen, no ipak nismo tako dugo radili na njemu. Poceli smo prije pet godina, a nakana nam je snimiti serijal o Koku. Sljedeci film trebao bi biti "Zagonetni djecak", a nakon njega "Koko u Parizu", "Ljubav ili smrt" i "Uzbuna na Zelenom vrhu", gdje Koko nije glavni lik, kazao je Kušan.

Producentica filma Ankica Juric Tilic rekla je da su na setu vladali dobra energija i veselje te da nije teško raditi film kada postoji tako solidno književno uporište. Mladi Antonio Parac, koji je utjelovio Koka, kazao je da je "Koko i duhovi" njemu jedna od najdražih knjiga.

- Kada sam je citao, nisam ni pomišljao da bih jednog dana mogao biti Koko, ne znam kako cu se na to priviknuti. Glumom se bavim još od vrtica, a na setu sam imao malu tremu zbog kamere jer je to malo cudnije nego kada si na pozornici, rekao je Parac.

Hoce li "Koko i duhovi" osvojiti i publiku u Areni, tek cemo doznati, ona je pak prvi film iz nacionalnog programa "Lea i Darija" Branka Ivande nagradila s visokom ocjenom 4,43, koju ce biti teško sustici.

Novinarima su se u Circolu predstavile i redateljica i producentica dokumentarnog filma "Cinema Komunisto" Mila Turajlic i Iva Plemic Divjak, koje su napomenule da njihov film ima uglavnom dobru produ kod publike i da im na festivalima na kojima gostuju cesto pripadne baš nagrada o kojoj odlucuju gledatelji.

- Jako je teško bilo doci do materijala za film te pronaci one koji drže autorska prava tih snimaka. Film je nastao iz jednog mog osobnog bunta jer, po meni, ljudi bivše države moraju doznati što se sve oko filma dogadalo - kako se upotrebljavao film da bi se stvorila naracija jedne zemlje, kazala je Turaljic.


Podijeli: Facebook Twiter