Koju stopu PDV-a obračunati?

Catering tvrtka mora obračunati PDV po stopi od 25 posto (D. MEMEDOVIĆ/arhiva)
Catering tvrtka mora obračunati PDV po stopi od 25 posto (D. MEMEDOVIĆ/arhiva)

Uvođenjem diferencirane stope PDV-a od 1. siječnja 2013. na hranu i piće, ovisno o tome konzumira li se u ugostiteljskim objektima ili se dostavlja kupcu na posao odnosno kući, nastao je problem u načinu obračuna PDV-a.

Miljenka Cutvarić, savjetnica i urednica časopisa Računovodstvo i financije, veli da je izmjena zakona o PDV-u donijela još mnogo načina obračuna koji ugostiteljima otvaraju dileme kojom stopom oporezivati koje proizvode i usluge.

- Na primjer, ako se kruh i mlijeko kupe u trgovini, nabavljaju se s uračunatom stopom PDV-a od pet posto, a ako se kupe u ugostiteljskom objektu, uračunava se stopa od 10 posto. Dakle, mlijeko plaćeno po stopi PDV-a od pet posto koje potom serviraju uz kavu ugostitelji su dužni naplatiti po stopi od 10 posto. Također, ako se uz posluženi obrok posebno obračunava kruh, on se oporezuje po stopi PDV-a od 10 posto iako je nabavljen po stopi od pet posto, rekla je Cutvarić.

- Od 2013. godine drugačija je stopa PDV-a i na hranu i piće. Ugostitelji i restorateri u nabavci plaćaju PDV po stopi od 25 posto, a prodaju robu po stopi od 10 posto. Tko će snositi razliku od 15 posto PDV-a? Država, odnosno Ministarstvo financija, mišljenja je Cutvarić.

Savjetovala je svim ugostiteljima i restoraterima da od Porezne uprave zatraže da im prikažu kao uplaćeni pretporez to što su platili razliku od 15 posto PDV-a u nabavi i prodaji hrane i pića. Pozvala je poduzetnike da to zatraže u roku od tri godine jer inače nastupa zastara pa nema ni umanjenja osnovice PDV-a. Pojasnila je da i od hotelijera dobiva pitanja u vezi diferenciranja stope PDV-a.

- Njih zanima koju stopu obračunati na konzumirano piće iz minibara u hotelskim sobama. Ona treba biti 10 posto, a ne 25 posto, kako neki tumače. Jasno, 25 posto se obračunava na alkoholna pića, osim na vina i piva na koja se, kao i na bezalkoholna pića, obračunava stopa od 10 posto. U ovom slučaju primjećujem da gostu treba napuniti minibar i nakon njegova odlaska očistiti i staviti novo piće. Sve su to elementi pružanja ugostiteljske usluge i zato se usluga iz minibara obračunava po stopi od 10 posto, mišljenja je Cutvarić.

- Ako stol i pribor za jelo postavi ili dodaje konobar, onda se PDV obračunava po stopi od 10 posto jer se to smatra ugostiteljskom uslugom. Ako catering tvrtka samo dostavi hranu i piće, onda PDV se mora obračunati po stopi od 25 posto, zaključila je savjetnica časopisa Računovodstvo i financije. Istaknula je još jednu dilemu, a to je naplata hrane za točno određen krug korisnika.

- Svi koji poslužuju hranu i piće radi njihove prodaje u ugostiteljskom objektu obračunavaju stopu PDV-a od 10 posto. Zatvorene ustanove koje pripremaju hranu za vrtiće i škole te socijalne, zdravstvene, vojne i policijske institucije moraju naplatiti PDV po stopi od 25 posto. Razlika je u tome što zakon smatra da potonji ne pružaju ugostiteljsku uslugu. Ipak, postoji iznimka i za njih te i oni mogu naplatiti PDV po sniženoj stopi od 10 posto ako imaju rješenje o ispunjavanju minimalnih uvjeta za neku od vrsta ugostiteljskih objekata, zaključila je Cutvarić. (piše P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter