Koji su istarski zastupnici obnovili mandate na Markovu trgu, a tko je ispao?

(Hina)
(Hina)

Nedjeljni parlamentarni izbori promijenili su političku sliku Hrvatske, ali i njezinih regija. Istarska županija u devetom saborskom sazivu bit će predstavljena sa sedam zastupnika, izabranih u VIII. i XII. izbornoj jedinici. Šestorica istarskih zastupnika IDS-a, SDP-a, HSU-a i HDZ-a birani su, zajedno s osmero kolega iz Primorsko-goranske županije u VIII. izbornoj jedinici, dok je dr. Furio Radin izabran u XII. jedinici kao zastupnik talijanske nacionalne manjine.

Izabrani zastupnici dobro su poznati biračima i daleko izvan izborne jedinice, a neki od njih, poput Radina, u parlamentu su više od dva desetljeća. Zanimljivo je kako mandate nisu dobili kandidati Mosta i Živog zida iz Istre, gdje su birači glasali za kandidate koje poznaju, što pokazuje i broj dobivenih preferencijalnih glasova izabranih sabornika.

IDS-ovci predvode

Što se tiče istarskih političara, u Hrvatskom saboru najbrojniji će biti IDS, kojeg će zastupati predsjednik Boris Miletić, glavni tajnik Giovanni Sponza te predsjednik stranačkog savjeta Tulio Demetlika. Glavni naglasci njihove izborne kampanje - na kojima će graditi svoju parlamentarnu poziciju - svakako su potreba hitne fiskalne decentralizacije države, pravo na samostalnu regiju Istru, te dovršetak glavnih projekata u županiji, poput pulske bolnice i Istarskog ipsilona.

Čelnici IDS-a posljednjih su mjeseci upozoravali na desničarenje i pojavu povijesnog revizionizma u javnosti, pa će i to zacijelo biti teme kojima će se baviti u novom mandatu.

Peđa Grbin jedini je istarski SDP-ovac koji je ušao u Hrvatski sabor s drugog mjesta izborne liste Narodne koalicije. Dobio je i 12.422 preferencijalna glasa, što ga, iza Riječanina Željka Jovanovića, smješta na drugo mjesto popularnosti na toj listi. Grbin se prije izbora zalagao za dovršetak istarskih infrastrukturnih projekata, te najavio kako bi SDP želio više ulagati u obrazovanje.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja također ulazi u Sabor s trećeg mjesta na listi Narodne koalicije. To mu je peti saborski mandat, u kojem će i dalje zalagati prije svega za prava umirovljeničke populacije. Hrelja je u kampanji isticao kako će se protiviti poskupljenju dodatnog zdravstvenog osiguranja i medicinskih usluga. O tome je istupao i u prošlom saborskom sazivu.

Preferencijalni ulazak

HDZ-ov Anton Kliman u parlament ulazi zahvaljujući velikom broju preferencijalnih glasova koje je osvojio kao 14 na izbornoj listi svoje stranke. Kliman je dobio 11,56 posto (odnosno 4.135) prefencijalnih glasova, te je s 14. skočio na treće mjesto liste. Javnost ga je upoznala kao ministra turizma, po zalaganju za uvođenje turističke kartice za domaće goste, "klimanice", koja bi se koristila u kontinentalnom turizmu te na Jadranu izvan glavne sezone.

Furio Radin u kampanji je isticao brigu za položaj talijanske manjine, posebice medija na tom jeziku, čije je financiranje ugrozila prethodna Vlada. Radin je još prije nedjeljnih izbora najavio kako će surađivati samo sa strankama i koalicijama koje će podržavati zaštitu i sva prava manjina.

S liste Narodne koalicije u osmoj izbornoj jedinici u deveti saziv Hrvatskog sabora ušli su još: SDP-ovi Željko Jovanović, Romana Jerković i Ana Komparić-Devčić, te HNS-ova Nada Turina-Đurić. Na listi HDZ-a izabrani su Oleg Butković i Ivan Kirin; Most će zastupati dr. Ines Strenja-Linić, a u parlament ulazi i riječki aktivist Živog zida Marin Škibola.

Očekuje se da dosadašnji HDZ-ov ministar prometa Oleg Butković zadrži svoju poziciju u Vladi, što znači da bi u parlament možda mogao ući i Umažanin Jurica Šiljeg, koji je na izbornoj listi bio drugi, ali je zbog velikog broja preferencijskih glasova Kirina i Klimana pao na četvrto mjesto. (Dubravko GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter