Koje automobile voze načelnici istarskih općina

Vozni park istarskih općinara čine uglavnom srednjeklasne limuzine (Arhiva)
Vozni park istarskih općinara čine uglavnom srednjeklasne limuzine (Arhiva)

Nedavni pozitivan primjer vlastitog odricanja u korist građana, što je u Hrvatskoj istinska rijetkost, pokazao je gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić. On je u svega sedam mjeseci smanjio brojne gradske troškove te umanjio dug za čak devet i pol milijuna kuna. Građane je oduševio objavivši da prodaje svoju 280 tisuća kuna vrijednu škodu octaviju te da će se od tog novca opremiti vrtić za 60-ero djece u mjestu Kučiće.

Nedavno smo objavili popis automobila kojima se služe istarski gradonačelnici, u vrijeme kada je gradonačelnik Umaga Vili Basanesse imao u planu kupiti luksuzni automobil, a potom promijenio mišljenje i smanjio kriterije kupovine za čak sto tisuća kuna. Izuzev ovog slučaja, pokazalo se da luksuza u Istri, barem kada je o službenim automobilima riječ, praktički i nema, s obzirom da se najviše koriste srednjeklasne limuzine, stare u prosjeku pet godina.

Načelnici i pročelnici istarskih općina uglavnom su skromnijih prohtjeva od gradonačelnika, no ne svi. Ono što nije prošlo Umagu, pokušava - općina Tar-Vabriga. Načelnik Nivio Stojnić i vijećnici općine Tar-Vabriga u proračunu za 2014. godinu predvidjeli su kupovinu novog automobila vrijednog čak 250 tisuća kuna jer je, kako tvrdi načelnik, njegov 12 godina star audi dotrajao. Za ovaj mu novac, uvjereni smo, luksuza, udobnosti i sigurnosti neće nedostajati, dapače, imat će je napretek.

Općina Gračišće, u kojoj živi 1.419 stanovnika, za potrebe svog načelnika Ivana Mijandrušića 2009. godine nabavila je putem operativnog leasinga citroen C5 2,0 HDi od 138 konjskih snaga. Nisu nas željeli informirati o nabavnoj cijeni pod isprikom da vozilo nije u njihovom vlasništvu sve do isplate leasinga, no sudeći po modelu riječ je o iznosu iznad 190 tisuća kuna. Riječ je o prvom i jedinom službenom vozilu ove Općine od njezina osnutka, a načelniku koristi za lokalna putovanja s najdaljim odredištem u Zagreb.

U Općini Žminj službeno vozilo je Volkswagenov karavan iz 1997. godine, zanemarive vrijednosti, odavno dotrajao do te mjere da se za službena putovanja djelatnici Općine, pa tako i načelnik Marko Križman, koriste osobnim automobilima. Za razliku od Tara, Žminjci ne planiraju skoru kupovinu drugog službenog vozila. (K. TADIJIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter