Početak ljeta sa sobom donosi brojne promjene koje bitno utječu na naš život i
raspoloženje. Nesnosne vrućine obično pokušavamo ukrotiti hladnim, osvježavajućim pićima, a to uključuje i vina.
Koja vina piti ovoga ljeta i kako ih najbolje poslužiti, bez da značajnije utječemo na njihovu kvalitetu, pitanje je koje u naletu toplijih dana svaki zaljubljenik u vino zavrti u svojoj glavi.
Vina koja odgovaraju ljetnim izazovima
Tijekom ljetnog perioda uglavnom se biraju vina lakših karakteristika, kako postotkom alkohola, tako i nešto blažim aromama i mirisima. Lagana vina osvježavajućih voćnih nota dobro pariraju visokim temperaturama no nikako ih ne treba zaboraviti prethodno dobro ohladiti. Iako su takva vina svojevrsna nepisana pravila za ljeto, to ne znači da ne možete eksperimentirati. Ljeto sa sobom donosi i neke nove sezonske namirnice i jela pa je to
svakako dobra prilika za iskušati nove vinske kapljice. Mnogi od nas su se često našli u situaciji kada smo zaboravili staviti vino u hladnjak prije dolaska gostiju i našli se u "neobranom grožđu". Vinski eksperti u tom slučaju preporučuju hlađenje vina ledom, ali čitavu bocu, nikako izravno stavljati led u vino, jer se time ipak razblažuju specifične karakteristike samog vina. Isto tako, loša vina koja izazivaju glavobolje i druge neugodne
posljedice, ne slažu se najbolje s ovim godišnjim dobom pa da ne treba štedjeti na kvaliteti. Ako je potrebno, bolje je smanjiti količinu, pa umjesto dvije butelje uzeti jednu, ali da u njoj uživate.
Sommelier Filip Savić preporučuje
U razgovoru s našim državnim prvakom sommeliera Filipom Savićom, sastavili smo popis koja vina piti ovoga ljeta. "Meni osobno najdraža vina u ovim ljetnim vrućinama su pjenušci ili roséi", napominje Filip. Za najbolji pjenušac ovog ljeta izabrali smo Misal Blanc de noirs - brut, sorte crni pinot, koji je izrazito lagan, elegantan i nježan. Preporučuje se kao aperitiv te uz lagana jela slatko - kiselog okusa, ribu te tropsko voće.
Svježe malvazije uvijek su hit. Citrusna i voćna aroma s laganim gorkastim retrookusom akacije s crvene zemlje, tipične su arome za Malvaziju Istarsku od Poletti-ja koja će vas osvježiti ovo ljeto. Od svježih malvazija za preporuku je i Istarska Malvažija Collis iz Rovinja, napravljena od dvije vrste malvazije i dvije vrste kvasaca, u kojoj se voćno cvjetni mirisi izprepliću s notama jabuke, kruške, banane i ananasa. "Vrlo blage kiseline daju
svježinu i pitkost vina, a istodobno njihov okus ne skriva puninu okusa što čini ovu malvaziju savršenom pratnjom tijekom toplih ljetnih večeri", nadodaje Filip. Za sve ljubitelje rosé vina, ovdje bi svakako trebalo istaknuti rosé Violetta vinarije Kozlović koje je predivne losos ružičaste boje, živahnih aromama bobičastog voća, ljubičica, crvenih jabuka i grejpa. Benvenuti Rosé po prvi put izlazi sa svojim rosé-om od terana i već nas je
osvojio svježinom i aromama vanilije, maline i jagode. Damjanić Rosé Penelope od borgonje s aromama maline, višnje i lubenice, svakako je odličan izbor. Za sve ljubitelje crnih vina naveli bi Cabernet Franc od Franca Armana, jedno od rijetkih istarskih cabernet franca s aromama bobičastog voća i izraženim zelenim herbalnim notama od kojih bi isaknuli zelenu papriku i mentu. (Andrea PANČUR)