Koja mjesta zaslužuju Istrijani?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kukuriku koalicija SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a potpisat ce sporazum o zajednickom izlasku na izbore 15. srpnja u Kastvu, tocno na drugu godišnjicu osnivanja saveza, formiranog upravo na tom mjestu u restoranu Kukuriku 2009. godine.

Zasad, naravno, o imenima još nema rijeci, ali dogovoreno je da ce SDP kao vodeca stranka koalicije dominirati na listama, IDS može racunati na tri sigurna mandata, kao i dosad, i to u 8. izbornoj jedinici, dok HNS racuna na sigurnih 12 mandata, što je dvostruko više nego što ima danas. U planu je da HSU osvoji tri mandata.

Kad je u pitanju rijecko-istarska 8. izborna jedinica, takoder su više-manje utvrdeni odnosi na listi - SDP ce imati osam kandidata od ukupno 14, IDS cetiri, a HNS i HSU po jednoga. U koaliciji racunaju na osvajanje najmanje 11 od 14 mandata u 8. jedinici, što bi dakle IDS-u donijelo tri, a HSU-u i HNS-u po jedan mandat, dok bi SDP imao šest mandata, a ovisno o ishodu izbora, možda i sedam.

Dogovoreno je da SDP, naravno, ima prvo mjesto na listi, i držat ce ga potpredsjednik stranke Zlatko Komadina, dok bi IDS imao 2., 6. i 10. mjesto gdje bi kandidati bili Ivan Jakovcic i Damir Kajin, te vjerojatno pulski gradonacelnik Boris Miletic.

No, s obzirom na to da istarski župan Ivan Jakovcic ne planira ici ni u Sabor ni u Vladu, onda IDS svakako mora za njega na listi imati zamjenu - stoga ce IDS ukupno imati cetiri kandidata, a cetvrti bi vjerojatno bio Tedi Chiavalon (ali moguce i netko od IDS-ovaca s podrucja Primorsko-goranske županije, možda tajnik IDS-ovog kluba u Saboru Nedeljko Tomic).

HSU, ciji predsjednik Silvano Hrelja dolazi upravo iz Istre, dobiva relativno visoko cetvrto mjesto, dok je HNS zasad smješten na 11. ili 12. mjesto na listi.

Na listi ce svakako biti i dva istarska SDP-ovca, sigurno predsjednik SDP-a Istre i aktualni zastupnik Dino Kozlevac, te vjerojatno netko iz mlade postave - ili ponovno Tanja Vrbat, koja bi ujedno pojacala i žensku kvotu na listi, ili Vedran Grubišic, SDP-ov istarski podžupan.

Upravo u 8. jedinici najveca je gužva u Kukuriku koaliciji, jer se ovdje pojavljuju sve cetiri stranke saveza, te je bilo i ideja o odvojenom nastupu u dva bloka, no cini se da ce se na kraju ipak svi uspjeti ugurati u tijesnih 14 mandata.


Podijeli: Facebook Twiter