Koja je tajna uspjeha Daniela Daya-Lewisa?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Engleski glumac Daniel Day-Lewis ušao je u povijest u nedjelju kao prvi glumac koji je osvojio tri Oscara za glavnu mušku ulogu. Prvog Oscara donijela mu je 1990. godine uloga kvadriplegičnog irskog umjetnika Christyja Browna u filmu "Moje lijevo stopalo", drugog je dobio 2008. za portret pohlepnog naftaša Daniela Plainviewa u povijesnoj drami "Bit će krvi", a trećeg u nedjelju za ulogu američkog predsjednika Abrahama Lincolna. 

Od njega je u povijesti nagrada Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti bolja samo legendarna Katharine Hepburn s četiri nagrade za glavnu glumicu. 

Day-Lewis glumio je u samo šest filmova u zadnjih 15 godina i poznat je po tome što je silno izbirljiv u prihvaćanju uloga te po velikoj pripremi i trudu koju u njih ulaže, piše BBC. I Steven Spielberg morao ga je dugo nagovarati se prihvati Lincolna. 

"On je jedinstven u pripremi za svaku ulogu i slavan po svojoj sposobnosti da u toj ulozi ostane za cijelog procesa stvaranja filma", kaže kritičar Robbie Colin iz Daily Telegrapha. "Postoji i određena mistika u vezi njegove glumačke vještine - znane su anegdote da je tražio da ga se na setu Lincolna oslovljava s gospodine predsjedniče i da je radio kao šegrt u mesnici nakon što je odlučio prihvatiti ulogu u Bandama New Yorka".  Ali najvažnije je, kaže Collin, što takvu pripremu savršeno prenosi na veliki ekran. 

"Ozbiljnost kojom on shvaća svoju profesiju ne može se zamisliti, uostalom, svi znamo koliko je predan", kaže Nick James iz časopisa "Sight and Sound". On je savršena kombinacija klasične engleske glume i američke metodske glume, dodaje James i naglašava da savršeno spaja te dvije škole. "Vrlo je perceptivan. Kad se šest mjeseci priprema, istražuje i metodski radi, Day-Lewis isporučuje vrhunsku ulogu", rekao je Michael Rosser iz časopisa "Screen International". On svoj rad podiže na razinu za koju drugi nisu spremni i zato mu likovi često ispadaju 'veći od života', dodao je Rosser, objašnjavajući tajnu najnagrađivanijeg glumca u povijesti Oscara.  (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter