KoHOM podržao najave ministra Kujundžića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) podržala je u ponedjeljak najave ministra zdravstva Milana Kujundžića o uvođenju promjena u sustav koncesija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kojim se ukidaju koncesije i uvode ordinacije po uzoru na druge zapadnoeuropske zemlje, te povećava broj specijalizacija za obiteljske liječnike.

"Na manjkavosti modela koncesija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti upozoravamo proteklih sedam godina pokušavajući objasniti kako je riječ o apsurdu jer su koncesije u zdravstvu isto kao da vatrogasac plaća koncesiju jer gasi požare. Plaćali smo godinama danak županijama da bi skrbili o pacijentima, pojašnjavali kako postojeći domovi zdravlja s hipertrofiranom administracijom i birokracijom nisu budućnost zdravstva i da ih treba organizirati na jedan sasvim novi način, a svim liječnicima u PZZ-u omogućiti odlazak u privatnike. To na žalost, dosadašnji ministri i politike nisu razumjeli", ističe se u priopćenju.

KoHOM stoga pozdravlja najavu ministra Kujundžića o stimuliranju specijalizacija za liječnike obiteljske medicine, povećanju broja specijalizacija i ukidanje koncesija što će, smatraju, doprinijeti boljoj i kvalitetnijoj skrbi o pacijentima u svim dijelovima Hrvatske, pogotovo u ruralnim predjelima i na otocima.

Ministarstvo je, podsjećaju, osiguralo 187 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava za specijalizacije za 273 mlada liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti za manje razvijene županije i otoke, a dosad je, kako smo čuli od ministra, odabrano 197 kandidata koji počinju sa specijalizacijama.

KoHOM u priopćenju izražava zadovoljstvo što su prihvaćene i uvažene realne primjedbe liječnika primarne zdravstvene zaštite kod kreiranja novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji bi trebao zaživjeti kroz iduća tri mjeseca te što su i njihovi predstavnici uključeni u izradu novog zakona. Nadaju se da implementacija neće dovesti do neugodnih iznenađenja.

Ističu kako će pacijenti dobiti bolju zdravstvenu skrb u ordinacijama obiteljskih liječnika jer će liječnika biti više, bit će motiviraniji za rad, a ordinacije bolje opremljene. Pacijenti će, navodi KoHOM, zadržati sva dosadašnja prava na besplatnu zdravstvenu skrb, a liječnici će moći, za razliku od dosadašnjeg sustava, prilikom odlaska u mirovinu predati ordinacije drugom kolegi liječniku.

Novim Zakonom ispravlja se, dodaju u KoHOM-u, još jedna nepravda. Naime, dosad su se nakon odlaska liječnika koncesionara u mirovinu njihove ordinacije gasile, oprema propadala a pacijenti ostajali nezbrinuti, dok će prema novom zakonu ordinacije zapošljavati mlade liječnike i uhodavati ih u posao prije svog odlaska u mirovinu, pacijenti će biti zbrinuti u istoj ordinaciji, oprema sačuvana kao i radno mjesto  medicinske sestre. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter