KoHOM: Neizdrživ položaj obiteljskih liječnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koordinacija Hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) u ponedjeljak je ponovno upozorila zdravstvenu administraciju na, kako tvrde, neizdrživ položaj obiteljskih liječnika koje se pokušava pretvoriti u administratore i računalne operatere HZZO-a, na štetu pacijenata i medicinske struke.

Tri goruća problema koja opterećuju rad obiteljskih liječnika vezana su uz propisivanje lijekova po preporuci bolničkih specijalista, statistiku bolovanja i ukidanje započetih poboljšanja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, navodi KoHOM u priopćenju.

U vezi propisivanja lijekova KoHOM zahtijeva da se hitno zaustave "kaznene ekspedicije HZZO-a" u ordinacijama obiteljske medicine u kojima se kontroliraju lijekovi propisani po preporuci bolničkih specijalista. Sadašnje stanje stavlja obiteljske liječnike u položaj "administratora bolničkih doktora i HZZO-a, ali i policajca sustava koji bi trebao pacijentu uskratiti lijek ako ga bolnički doktor nije preporučio u skladu s klauzulama HZZO-a".

KoHOM od HZZO-a traži da stopa bolovanja prestane biti ključni pokazatelj uspješnosti obiteljskih liječnika koji ne mogu utjecati na to hoće li imati bolesnije ili manje bolesne pacijente. "Posljednji nejasni naputci oko načina vođenja bolovanja kap su koja prelijeva čašu", upozoravaju u KoHOM-u te traže da se o statistici bolovanja brine HZZO "čiji je to posao".

KoHOM izražava i razočaranje najavom ukidanja započetih poboljšanja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, poput najava ukidanja dodatnih medicinskih sestara u skupnoj praksi, čime se dovodi u pitanje provedba europskog projekta ulaganja u opremu ordinacija obiteljske medicine.

"Zbog ovih poteza aktualne administracije naši pacijenti će, nažalost, morati i dalje odlaziti u bolnice, umjesto da im se omogući obavljanje usluge u ordinacijama svojih obiteljskih doktora", navodi udruga obiteljskih liječnika iz koje poručuju kako ni jednoj politici ili osiguravajućoj kući neće dopustiti da ih pretvori u svoje administratore.

Za obiteljske liječnike pacijent je prvenstveno čovjek u nevolji,  a tek na kraju osiguranik HZZO-a. Ako se zdravstvena administracija i ovaj put ogluši na upozorenja i molbe obiteljskih doktora, iz KoHOM poručuju da će biti prisiljeni poduzeti daljnje akcije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter