Kognitivna terapija nada za hipohondre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kognitivno-bihevioralna terapija učinkovitija je od standardnih tretmana za ljude koji boluju od hipohondrije ili tjeskobe vezane uz svoje zdravlje, piše BBC.

U studiji koja je objavljena u Lancetu, autor Peter Tyrer, ravnatelj Centra za mentalno zdravlje na Imperial College u Londonu, zaključio je da se 14 posto pacijenata vratilo na normalnu razinu tjeskobe nakon kognitivno-bihevioralne terapije, dok ih se samo sedam posto vratilo na normalu nakon uobičajenih psiholoških tretmana.

Tyrer je kazao da rezultati pokazuju da se hipohondrija može uspješno liječiti, na relativno jeftin način, te da pomoć mogu dati medicinske sestre uz minimalnu obuku.

Iako 14 posto poboljšanja ne izgleda kao neka impresivna brojka, radi se o ljudima koji imaju ozbiljne probleme i često troše tisuće funti na psihološku pomoć zbog straha za svoje zdravlje, kaže on.

Između 10 i 20 posto bolničkih pacijenata opsesivno je zabrinuto za svoje zdravlje, kaže istraživanje.

U ovom istraživanju 219 ljudi s tjeskobom dobilo je kognitivno-bihevioralnu terapiju dok ih je 225 dobilo standardni tretman, ohrabrenje i potporu. Nakon šest ili 12 mjeseci, pacijenti s kognitivnom terapijom pokazali su "znatno veće poboljšanje u samoocjenjivanju tjeskobe i u simptomima depresije".

Kognitivno-bihevioralna terapija je utemeljena na činjenici da misli uzrokuju osjećaje i ponašanje, a ne vanjske stvari same po sebi, kao što su ljudi, situacije ili događaji. To znači da promjena načina razmišljanja može dovesti do promjene, iako se situacija nije promijenila. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter