Koga briga za limune, skupo je sve ostalo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednjih dana mediji alarmiraju potrošače o cijenama limuna, koji je u zadnje tri godine, kako kažu, poskupio za gotovo nevjerojatnih 147 posto. Na pulskoj tržnici kilogram limuna jučer je koštao 28, odnosno 30 kuna. Tako je sada kilogram ovog agruma skuplji od kilograma mesa, primjerice piletine na akciji ili svinjetine.

U razgovoru s prodavačima doznajemo kako je istina da je limun trenutno nešto skuplji nego lani. Protekle je godine, vele, bio za desetak kuna jeftiniji. Zašto mu je cijena u veleprodaji porasla nisu sigurni - neki vele da su čuli da to ima veze s embargom Rusije, drugi da ga je pokosila neka bolest, pa ga na tržištu ima manje. No, kako nam je rekla u razgovoru jedna prodavačica, u državi u kojoj gotovo ništa ne funkcionira kako treba, cijena limuna doista je irelevantna.

"Skupa je sva hrana, a ne samo limun, skupa je hrana za bebe i djecu, skupa je odjeća i obuća za naše mališane, skupe su režije, o tome se ne piše ništa", kazala je.

I doista, zar je toliko bitna cijena limuna kada prosječan Hrvat koristi jedan tjedno. I to možda - za čaj, limunadu… Za kolače se ionako ne smiju koristiti jer im je kora otrovna - što lijepo piše na svakoj mrežici u koje su po centrima pakirani. Na kraju krajeva, zašto umjesto limuna ne bi svi kupovali mandarine koji koštaju deset kuna. Isto su zdrave, pune C vitamina, a na ovaj ćemo način i pomoći domaćim uzgajivačima koji ih ne mogu izvoziti u Rusiju te ih imaju viška. Doduše ima čak i onih koji dan vole, umjesto kavom započeti s toplom limunadom, a ljeti jedu raznorazne salate koje začinjavaju upravo limunom pa troše i do tri kilograma limuna mjesečno što im, kako nam kažu, u zadnje vrijeme predstavlja (pre)veliki trošak te za vikend idu provjeriti cijenu ove voćke preko granice. U Kopru je primjerice 2 eura!

Inače, cijena limuna je i po marketima proteklih dana bila visoka te su koštali oko 30 kuna. Neki su medijsku hajku na limun iskoristili u marketinške svrhe pa ga na akciji nude po 9,99 kuna! Stoga, kupuju li vam se limuni sada je pravo vrijeme za to. (Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter